HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Gastroskopianäytteiden histologinen tutkimus, 1-4 näytettä

4043 Ts-PADGast

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratorio 09 471 71304
 Jorvin patologian laboratorio 09 471 82670
 Hyvinkään patologian laboratorio 019 4587 2560

Yhteyshenkilöt

lääkäri Ari Ristimäki: ari.ristimakiathus.fi / 050 427 1909 ja lääkäri Anu Mäkelä: anu.makelaathus.fi / 050 4279827

Lähete

Kudosnäytetutkimus

Indikaatiot

Gastroskopian yhteydessä otettujen biopsianäytteiden histologinen tutkimus.

Näyte

Näytteet fiksoidaan välittömästi käyttäen 10 % formaliinia (4% formaldehydiä). Haluttaessa voidaan käyttää biopsian kiinnittämiseen filtteripaperia, EI SIDEHARSOA. Kustakin ottokohdasta biopsoidut näytepalat on selvintä laittaa omiin purkkeihinsa. Mikäli välttämättä joitakin eri alueiden biopsioita halutaan yhdistää niin duodenumin ja antrumin palat voidaan laittaa samaan purkkiin ja samoin bulbuksen ja korpuksen palat. Omissa näytepurkeissaan tulee aina olla ruokatorvesta ja sen eri korkeuksilta otetut biopsiat. Samoin omassa purkissaan tulee aina olla makroskooppisesti havaitusta muutoksesta (esim. kasvain, haavauma tai polyyppi) otetut biopsianäytteet.

Menetelmä

Laboratoriohoitaja käynnistää kudospalat. Näyte parafiiniprosessoidaan, valmistetaan leikkeet ja tehdään tarvittavat värjäykset (mukaan lukien Giemsa-värjäys Helikobakteerin osoittamiseksi). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

ma - pe

Tulkinta

Patologian erikoislääkäri tai vastuuhenkilön valtuuttama sairaalalääkäri antaa lausunnon perehdyttyään riittäviin esitietoihin ja tutkittuaan valmistetut histologiset näytteet tarvittaessa täydennettyinä lisätutkimuksilla. Gastriittimuutokset tulkitaan Sydney luokituksen mukaisesti ja niistä annetaan sanallinen ja joissakin laboratorioissa myös taulukkomuotoinen vastaus, jossa arvioidaan numeerisesti tulehduksen laatu, metaplasia, atrofia, dysplasia ja helikobakteerit. Lausuntoon kuuluu tekstiosa ja SNOMED-koodiston mukainen patologisanatominen diagnoosi.

Tutkimus Ts-PADGast päivitetty 05.09.2016 / KH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.03.2018 klo 01:17.