HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Ameeba, värjäys (uloste, kudospalan leimausnäyte, aspiraatti tai kauhanäyte)

4088 -AmebVr

Tiedustelut

Parasitologian yksikkö, puh. (09) 471 75992

Näytteiden vastaanotto, puh. (09) 471 75815

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anne-Marie Kerttula: anne-marie.kerttulaathus.fi / 050 428 6601 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-4286876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Dysenteria (veriripuli). Dientamoeba fragilis -epäily. Voimakas tai jatkuva ripuli, eikä F-Para-O -näytteistä ole löytynyt ameebaa.

Näyte

Tutkimus voidaan tehdä ulosteesta, kudospalan leimausnäytteestä, absessiaspiraatista tai kauhanäytteestä.

ULOSTE: Dientamoeba fragiliksen ym. alkueläinten trofotsoiitit, jotka muuten hajoavat nopeasti myös formaliinissa, säilyvät kestokiinnitteen avulla. Noin 1 ml (tai sormenpään kokoinen nokare) ulostetta sekoitetaan 5-10 ml:aan kiinnitettä ennen lähettämistä.

Kiinnitettä (EcoFix) on saatavana HUSLABin kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanotosta, kiinnitteen säilyvyys on 1-2 vuotta. Huom! EcoFix sisältää sinkkisulfaattia ja polyvinyylialkoholia. Se on luokiteltu ärsyttäväksi, helposti syttyväksi ja ympäristölle vaaralliseksi kemikaaliksi. Vanhentunut kiinnite on ongelmajätettä, ja se voidaan palauttaa HUSLABin kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanottoon ongelmajätelaitokselle toimittamista varten.

KUDOSPALA: Kudospalan voi lähettää kokonaisena keittosuolalla kostutettuna vain, jos näyte voidaan toimittaa laboratorioon 3 tunnin kuluessa. Muuten kudospalasta tulee tehdä lähettävässä yksikössä ns. leimausnäytteet:

(a) Pienestä kudospalasta (halkaisija <3 mm, esim. suolibiopsia) leimausnäyte tehdään hieromalla ja murskaamalla kudospala 2-3 pisaraan kiinnitettä, joka on objektilasilla (2-4 objektilasia/kudospala) ja levittämällä näyte ohueksi kerrokseksi laseille.

(b) Suuri kudospala (halkaisija >3 mm) leikataan veitsellä kahtia ja lähetetään puolet histopatologiseen tutkimukseen ( -ParaPAD) ja toisesta puolesta tehdään leimausnäyte. Suuren kudospalan leimausnäyte tehdään painelemalla useita tuoreita kudospalan leikkauspintoja vierekkäin 2-4 objektilasille ja lisäämällä välittömästi laseille kiinnitettä siten, että leimauskohdat peittyvät. Näytelasit lähetetään kuivina.

ASPIRAATIO- TAI KAUHANÄYTE: Näyte voidaan tuoreena (alle 30 min) natiivinäytteenä liikkuvien trofotsoiittien osoittamiseksi, jolloin näyte tulee ottaa steriiliin putkeen tai purkkiin. Mikäli näytteen laboratorioon toimittamiseen kuluu yli 30 min, tulee näyte sekoittaa hyvin pienessä putkessa 0.5-1.0 ml:aan kiinnitettä ennen lähettämistä.

Menetelmä

Erikoisvärjäysten mikroskopointi. Suolenseinämästä, maksa- absessista jne. otetuista näytteistä etsitään ameeban vegetatiivisia trofotsoiitteja.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kolmen työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto. Patologista Entamoeba histolyticaa ja ei-patogeenista E. disparia ei voida erottaa toisistaan morfologisesti.

Huomautuksia

Vesiripulissa suositellaan Ameeba-värjäyksen lisäksi ensisijaisesti alkueläinten nukleiinihappotutkimusta F-ParaNhO (Kl. 6375), kts. tarkemmin ko. tutkimuksen kohdalta. F-ParaNhO-tutkimuksella voidaan havaita Cryptosporidium, mutta ei harvinaisempia Cyclosporaa tai Cystoisosporaa, jotka taas formaliininäytteestä tehtävä F -CrypVr-tutkimus voi tuoda esille. E. histolyticaa epäiltäessä suosittelemme ensisijaisesti F-ParaNhO-tutkimusta, jolla voidaan havaita patogeeninen E. histolytica ei-patogeenisen E. disparin häiritsemättä. Dientamoeba fragilista epäiltäessä suosittelemme myös F-ParaNhO-tutkimusta. Veriripulin yhteydessä suositellaan herkästi tehtäväksi sigmoidoskopia, jossa otetaan (kauhalla) limakalvonäyte. Kauhanäyte kannattaa tutkia 30 min kuluessa näytteenotosta liikkuvien trofotsoiittien toteamiseksi. Ennen näytteenottoa suositellaan konsultaatiota. Kudospalan osalta ks. -ParaPAD. Vasta-aine määrityksen osalta ks. S -AmebAb.

Tutkimus -AmebVr päivitetty 14.02.2018 / AMK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.