HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Immuunitrombopeniatutkimus, vastasyntyneen, verestä

4268 B -NAIT

Osatutkimukset

B -HPA-1, B -HPA-15, B -HPA-2, B -HPA-3, B -HPA-5 ja B -HPA-6

Tiedustelut

Veripalvelun näyteinfo p. 029 300 1414

Yhteyshenkilöt

osastonylilääkäri Lotta Joutsi-Korhonen: lotta.joutsi-korhonenathus.fi / 050 427 2402 ja erikoislääkäri Timea Szanto: timea.szantoathus.fi / 050 4287356

Lähete

SPRV NAIT-konsultaatiolomake

Indikaatiot

Vastasyntyneen tai sikiön trombosytopenia.

Näyte

Äidistä ja isästä: 10/7 ml seerumiputki sekä 3 x 10 ml EDTA tai 4 x 7 ml EDTA Lapsesta: 1-2 ml EDTA- tai sitraattiveri Kuljetus huoneenlämmössä.

Menetelmä

Äidin trombosyyttivasta-aineet (IgG) määritetään IF-testillä ja glykoproteiinispesifisillä menetelmillä käyttäen kohdesoluina lapsen isän trombosyyttejä, koska niissä ovat kaikki kyseeseen tulevat antigeenit. Molempien vanhempien trombosyytit tyypitetään tavallisimpien immunisaatiota aiheuttavien alloantigeenien suhteen. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

2 kertaa viikossa: ti ja to

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa, erikseen sovittaessa 2-3 vrk:ssa

Tulkinta

Trombosytopenia on tavallinen sairaalla vastasyntyneellä. Jos se ilmenee muuten tervellä vastasyntyneellä tai on poikkeuksellisen vaikea, on syytä epäillä immunologista trombosytopeniaa. Sen voi aiheuttaa äidiltä peräisin olevat autoimmuunivasta-aineet tai äiti voi olla immunisoitunut lapsen isän trombosyyttien alloantigeeneille. IgG-luokan vasta-aineet läpäisevät istukan ja voivat aiheuttaa jo sikiölle trombosytopeniaa.

SPR VP jatkaa tarvittaessa jatkotutkimuksella 20646 B - NAITjat (B -Immuunitrombosytopeniatutkimus, vastasyntyneen seulonta, jatkotutkimus).

Vastauksena lausunto.

Huomautuksia

Tutkimus on aina tilattava etukäteen.

Tutkimusten pyyntö- ja vastauskäytännöt muuttuvat ATK- välitteisiksi 2.11.2011. Tutkimuspyynnöt tehdään ATK- järjestelmään: 4268 B -NAIT tilataan erikseen äidille, vastasyntyneelle ja isälle. Tutkimusta tilattaessa SPR Veripalvelun laatimiin esitietokysymyksiin vastataan ATK- järjestelmään.

Äidille pyyntöä tehtäessä täytetään edelleen erillinen konsultaatiolomake (kts. lähete). Täytetty konsultaatiolomake faksataan Veripalveluun (faksi 09 5801 392) ja annetaan näytteenottajalle. Lomake lähetetään näytteiden mukana Veripalveluun.

Vastaukset ja lausunnot välittyvät sähköisesti äidin, lapsen ja isän pyynnöille tietojärjestelmään, kokoomalausunto annetaan äidin tuloksiin tutkimusnimikkelle B-SPRVlaus.

Tutkimus B -NAIT päivitetty 10.03.2015 / TS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.