HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bakteeri, nieluviljely, laaja

4290 Ps-BaktVi

Tiedustelut

Bakteriologian osasto, puh. (09)471 73040 tai 050 427 2502

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anne-Marie Kerttula: anne-marie.kerttulaathus.fi / 050 428 6601 ja lääkäri Anu Pätäri-Sampo: anu.patari-sampoathus.fi / 050 428 7993

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Ylähengitystieinfektioiden, mukaanlukien streptokokkitonsilliitin, diagnostiikka etenkin lapsilla ja torjuntarajoitteisilla. Arcanobacterium haemolyticum -tonsilliitit/-faryngiitit. Meningokokkia epäiltäessä tästä on laitettava maininta lähetteeseen viljelymenetelmien valintaa varten.

Huom! Gonokokki- ja difteriaviljelyt on pyydettävä erikseen.

Näyte

Näytteeksi otetaan eritettä nielurisojen peitteistä ja/tai takanielusta nestemäiseen kuljetusputkeen (eSwab) eSwab- pakkauksen omalla nukkatikulla tai mikäli nestekuljetusputkea ei ole saatavilla, geelikuljetusputkeen dacrontikulla (Transpocult tai vastaava).

Näyte on toimitettava viljelyyn vuorokauden kuluessa. Mikäli näytettä ei saada tutkivaan laboratorioon samana päivänä, säilytetään sitä jääkaapissa.

Menetelmä

Viljely, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Tutkimukseen kuuluu hemolyyttisten streptokokkien sekä myös muiden runsaana esiintyvien aerobisten ylähengitystiepatogeenien identifiointi ja tarvittavat herkkyysmääritykset. Arcanobacterium haemolyticumin identifiointi ja herkkyysmääritykset. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2 työpäivän (ma-pe) aikana.

Tulkinta

Pneumokokkia ja hemofilusta voi esiintyä nenänielussa normaalistikin, etenkin lapsilla. Arcanobacterium haemolyticum voi aiheuttaa streptokokkitonsilliitin kaltaisen taudin, jonka hoidoksi suositellaan ensisijaisesti makrolideja.

Huomautuksia

Tutkimus ei sisällä anaerobisten bakteerien viljelyä, joten se ei sovellu esim. kurkkupaiseiden tutkimiseen.

Jos näytteestä haetaan vain beetahemolyyttistä streptokokkia, niin Ps-Streptokokki viljely-tutkimuspyyntö (Ps-StrVi) on riittävä.

Tutkimus Ps-BaktVi päivitetty 14.02.2017 / APS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.