HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hepatiitti C-virus, nukleiinihappo (kval)

4314 S -HCVNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 050 427 2127.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Aktiivisen HCV-infektion osoittaminen, tuoreen infektion osoittaminen tartunnan alkuvaiheessa, perinataali-infektion osoittaminen lapsesta 3-12 kuukauden iässä.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

3 ml seerumia tai EDTA-plasmaa (plasma täytyy erottaa 6 tunnin sisällä näytteenotosta). Erotetun plasman tulee olla tutkivassa laboratoriossa 5 vrk:n sisällä, jolloin säilytys ja kuljetus on +4 asteessa. Jos näytteen lähetys viivästyy, on se pakastettava ja kuljetettava pakastettuna. HUS-alueen näytteet (säännöllinen kuljetus päivittäin) voidaan lähettää huoneenlämpöisinä.

Kudosnäyte (pyyntö -HCVNhO) toimitetaan tehdaspuhtaassa purkissa esim. fysiologisella keittosuolaliuoksella kostutettuun harsotaitokseen käärittynä. Hyvin pienet kudosnäytteet on syytä upottaa steriiliin keittosuolaliuokseen. Viruksen RNA:n hajoamisen estämiseksi näyte on toimitettava laboratorioon mieluiten samana päivänä . Lyhytaikainen säilytys (1-3vrk) jääkaappilämpötilassa, muutoin säilytettävä ja lähetettävä pakastettuna.

Menetelmä

Reaaliaikainen käänteiskopiointipolymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen RT-PCR). Testin detektiokynnys on testivalmistajan ilmoituksen mukaisesti 15 IU/ml. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

3-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Positiivinen tulos tarkoittaa sitä, että veressä (tai kudoksessa) on hepatiitti C -viruksen nukleiinihappoa ja todennäköisesti myös infektiivisiä viruksia. Negatiivinen tulos ei poissulje potilaan tartuttavuutta.

Tutkimus S -HCVNhO päivitetty 24.02.2017 / ML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.