HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Aspartaattiaminotransferaasi, plasmasta

4591 P -ASAT

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, puh. kanslia (09) 471 72579, työpiste 74304, päivystysaikana 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Maksasairauksien diagnostiikka. Hepatiittien erotusdiagnostiikka ASAT/ALAT-suhteen perusteella. Lisätutkimus lihastautien diagnostiikassa.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0.5 ml Li-hepariiniplasmaa, lapset vähintään 0.1 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Hemolyysi aiheuttaa virheellisen korkeita P-ASAT-arvoja.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Yleistä

Aspartaattiaminotransferaasia (ASAT) esiintyy eniten sydänlihaksessa, maksassa ja luurankolihaksissa, mutta kohtalaisesti useissa muissakin kudoksissa (munuaiset, punasolut). P -ASAT-määritys on entsyymin laajan kudosjakauman johdosta epäspesifinen.

Viitearvot

lapset, alle 1 kk alle 80 U/l
lapset, 1 kk - 16 v alle 50 U/l
17 v 15 - 35 U/l
miehet, alkaen 18 v 15 - 45 U/l
naiset, alkaen 18 v 15 - 35 U/l

Tulkinta

Aspartaattiaminotransferaasia (ASAT) esiintyy eniten maksassa ja sydänlihaksessa, mutta melko runsaasti myös luurankolihaksissa ja munuaisissa, joten määritys on kudoslähteen suhteen epäspesifinen. Akuutissa virushepatiititssa P -ASAT kohoaa usein n. 10-kertaiseksi, mutta voi nousta enemmänkin, jopa 40-kertaiseksi. Korkeimmat P -ASAT-arvot tavataan toksisissa ja iskeemisissä hepatiiteissa. Edellämainituissa tiloissa P -ASAT kohoaa P -ALAT:n tavoin yleensä jo ennen ikteruksen ilmaantumista. Virus-, lääkeaine- ja autoimmuunihepatiiteissa ASAT on yleensä alempi kuin ALAT eli ASAT/ALAT-suhde on alle 1. Maksavaurion ollessa huomattava (toksinen, iskeeminen tai muu vaikea hepatiitti) ASAT/ALAT-suhde on usein yli 1. Korkein ASAT/ALAT-suhde (voi olla yli 2) esiintyy alkoholihepatiitissa. Tätä on selitetty alkoholin aiheuttamalla mitokondriaalisen ASAT:n indusoitumisella. P -ASAT normaalistuu hepatiiteissa P -ALAT:ia nopeammin. P -ASAT voi olla koholla myös sappistaasissa, maksakarsinomassa tai maksametastaasien johdosta.

Korkeita P -ASAT-arvoja tavataan myös mm. lihasdystrofioissa, lihasrasituksen jälkeen, sydäninfarktin jälkeen, keuhkoembolioissa, pankreatiiteissa ja hemolyyttisissä tiloissa. Näissä tiloissa ALAT on yleensä lievemmin noussut tai normaali, joten ASAT/ALAT -suhde on korkea myös silloin, kun nousu johtuu maksan ulkopuolisista kudoksista.

Aikuisten viitearvot ovat pohjoismaisen NORIP-projektin (Nordic Reference Interval Project) tulosten mukaiset, ja ne on otettu käyttöön 29.4.2004.

Tutkimus P -ASAT päivitetty 07.12.2016 / ALL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.03.2018 klo 01:20.