HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Haimaperäinen peptidi, seerumista, paastotilassa

4628 fS-PP

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Epäily endokriinisesti aktiivisesta haiman tai maha-suolikanavan kasvaimesta (insulinooma, gastronooma, vipoomat, glukagonoomat, somastinooma, karsinoidi).

Esivalmistelu

Potilas on ravinnotta edellisestä illasta alkaen, vähintään 10 tuntia. Varmistettava, että potilas ei ole lähiaikoina saanut radioaktiivisia isotooppeja.

Parasympatomimeettisten lääkeaineiden (esim. metoklopramidi ja beetasalpaajat) käyttöä tulisi välttää noin viikko ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä. Näyte sentrifugoidaan kylmäsentrifugilla (+4 oC) heti näytteen hyydyttyä. Seerumi erotellaan ja pakastetaan välittömästi. Pakastelähetys.

Menetelmä

Radioimmunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI alle 100 pmol/l

Tulkinta

Haimaperäistä peptidiä muodostuu lähinnä haimasaarekkeissa. Sen fysiologinen merkitys on epäselvä. Kohonneita paastoarvoja tavataan sekä pelkästään PP:ä tuottavien että endokriinisten sekakasvainten yhteydessä. Lievästi kohonneita arvoja esiintyy ulcustaudin yhteydessä sekä vanhuksilla. Näissä tapauksissa arvot normalisoituvat atropiinirasituksessa. Voimakkaasti koholla olevia PP-arvoja todetaan myös munuaisten vajaatoiminnassa.

Tutkimus fS-PP päivitetty 15.12.2022 / OI

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.