HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Erytropoietiini, lapsivedestä

4708 Am-EPO

Tiedustelut

HUSLAB-talon automaatiolaboratorion (K1) Immulite 2000 työpiste (puh. 040 6517 589). Arkisin klo 7-15.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 0405844104

Näyteastia

Muoviputki 4 ml

Näyte

2 ml lapsivettä 4 ml:n muoviputkeen. Lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kahden päivän kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 3 IU/l

Tulkinta

Viitealue alle 3 IU/l

Raja-arvoinen 3 - 27 IU/l

Patologinen yli 27 IU/l

Lapsiveden erytropoietiinipitoisuuden (Am-EPO) määrittäminen on osoittautunut hyödylliseksi sikiön kroonisen hapenpuutteen toteamisessa. Hapen puute on tärkein EPO- synteesin stimuloija. Sikiöllä EPO syntetisoituu pääosin maksassa ja aikuisella lähes kokonaan munuaisissa. EPO ei läpäise istukkaa, ja näin ollen kohonnut sikiön EPO- pitoisuus kuvastaa kohdunsisäistä kroonista hapenpuutetta.

Komplisoituneissa raskauksissa, kuten insuliinihoitoisilla diabeetikoilla ja pre-eklampsiaa tai hypertensiota sairastavilla tavataan merkittävästi useammin korkeita (patologisia) EPO-pitoisuuksia verrattuna terveiden synnyttäjien pitoisuuksiin. Am-EPO-pitoisuudet korreloivat hyvin sikiön seerumin EPO-pitoisuuksien kanssa. Am-EPO kannattaa usein määrittää samalla, kun diabeetikoille ja ennenaikaisesti elektiivisesti synnytettäville tehdään lapsivesipunktio sikiön keuhkojen kypsyyden määrittämiseksi tai lapsivesipunktio tehdään veriryhmäimmunisaation takia.

Huomautuksia

Tekopäivän aamuna tai edellisenä päivänä otettujen lapsivesi-näytteiden tulokset pyritään vastaamaan tekopäivän iltapäivään mennessä.

Tutkimus Am-EPO päivitetty 07.02.2024 / TS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.04.2024 klo 00:43.