HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Influenssa A ja B virus, antigeeni

4746 -InfABAg

Osatutkimukset

Ps-InfAAg ja Ps-InfBAg

Tiedustelut

Lasten ja nuorten sairaalan laboratorio puh. 09 471 75344

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Indikaatiot

Influenssa A- ja/tai B-infektion epäily.

Näyteastia

Muoviastia

Näyte

Suositeltavin näyte on imulimanäyte nenä-nielusta. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään sen verran limaa kuin kohtuullisen helposti saadaan, mielellään noin 1 ml. Huuhdellaan letku fysiologisella keittosuolaliuoksella tyhjäksi limasta näyteputkeen siten, että näytteen kokonaistilavuudeksi tulee noin 3 ml. Näyte toimitetaan välittömästi laboratorioon.

Näytteeksi voidaan ottaa myös tikkunäyte nylon tai dacron- tikulla nenästä tai nenänielusta. Kuljetusta varten näytetikku laitetaan viruskuljetusputkeen tai noin 1 ml (max 3 ml) steriiliä keittosuolaliuosta sisältävään kierrekorkilliseen muoviputkeen. Vaihtoehtoisesti kuivan tikun voi säilyttää puhtaassa putkessa huoneenlämmössä, korkeintaan 6 tunnin ajan näytteenotosta. Tällöin on huomioitava, että kuiva tikkunäyte kelpaa ainoastaan pikatestiin. Jos näyte halutaan lähettää tutkittavaksi virologian laboratorioon, on otettava uusi näyte.

HUS-alueella imulimanäytteet ja nenänielutikkunäytteet otetaan hoitavassa yksikössä. Laboratoriossa otetaan nenätikku- ja nielutikkunäytteitä.

Menetelmä

Immunologinen pikatesti

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Noin tunnissa.

Tulkinta

Tulos on normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos on diagnostinen tuoreelle influenssa A- tai B-virusinfektiolle. Negativinen tulos ei pois- sulje influenssavirusinfektiota.

Positiivinen tulos: Näytteessä on influenssa A- ja/tai B-viruksen antigeenia. Negatiivinen tulos: Näytteessä ei ole influessa A- eikä B-viruksen antigeenia.

Epäselvä: Harkinnan mukaan otetaan uusi näyte ja/tai pyydetään lähettämään jo otettu näyte virologian laboratorioon tutkittavaksi immunofluoresenssimikroskopialla (tutkimuspyynnöt -InfAAg, KL 4415 ja/tai -InfBAg, KL 4416).

Huomautuksia

HUS-alueella voidaan tilata INABRSVPAK - pakettitutkimus, joka sisältää antigeenitestin (InfABAg)lisäksi varalle otetun herkemmän PCR tutkimuksen (INABRSV). Pyyntöpaketti tilataan Weblab Clinicalin Tutkimusvalinta lomakkeella Paketit-kohdassa kirjoittamalla INABRSVPAK- Paketteja laatikkoon.

Influenssapikatestiä ei tulisi käyttää epidemiakauden ulkopuolella, toukokuu - marraskuu. Tällöin suositeltava testi on -RVirNhO (20956) ja sen tekopaikka HUSLAB Kliinisen mikrobiologian laboratorio, virologian ja immunologian osasto.

Tutkimus -InfABAg päivitetty 22.02.2018 / ML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.