HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Influenssa A-virus, nukleiinihappo (kval)

4896 -InfANhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Influenssa A -virusinfektioiden diagnostiikka. HUOM! Tämä tutkimus sisältyy myös ns. influenssa A -pakettiin.

Näyte

Näytteeksi soveltuvat nenänielun imulima, nenänielun erite, sekä myös yskös ja likvor.HUS-alueella imulimanäytteet ja nenänielu- tikkunäytteet otetaan hoitavassa yksikössä. Laboratoriossa otetaan nenätikku- ja nielutikkunäytteitä.

Nenänieluimunäyte: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Imulimanäyte (2 ml) lähetetään sellaisenaan limankeruuputkessa, mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

Nenänielutikkunäyte: Näytteenottotikku (mieluiten nylon tai dacron-tikku ns. nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Huom! vuotoherkiltä potilailta voidaan ottaa vain nenänäyte ja näytetikku viedään sieraimeen 3-5 cm syvyyteen. Samalla tikulla voidaan kerätä soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan kuljetusnestettä (esim. steriili keittosuola tai viruselatusaine) sisältävään putkeen. Em. viruskuljetusputkia on saatavana myös kaupallisina, esim. Copan UTM (Universal transport medium). Näyte toimitetaan tutkivaan laboratorioon mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

HUS-alueella imulimanäytteet ja nenänielutikkunäytteet otetaan hoitavassa yksikössä. Laboratoriossa otetaan nenätikku- ja nielutikkunäytteitä.

HUOM! Geeliputki ei sovellu näytekuljetusputkeksi!

Yskös- ja likvornäytteet otetaan sellaisenaan tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen ja toimitetaan tutkivaan laboratorioon mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

Menetelmä

Reaaliaikainen käänteiskopiointipolymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen RT-PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe) tarpeen mukaan.

Tulokset valmiina

1-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Influenssa A-viruksen nukleiinihapon löytyminen on merkki ko. viruksen aiheuttamasta infektiosta.

Huomautuksia

Influenssa A (H1N1)v -infektiota epäiltäessä ensisijainen tutkimuspyyntö on -InfvNhO. -InfvNhO -tutkimus sisältää seulontana tehtävän -InfANhO-tutkimuksen ja tarvittaessa, ilman eri pyyntöä tehtävän H1N1v -tyypityksen.

Tutkimus -InfANhO päivitetty 21.03.2017 / LM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.