HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

B1-vitamiini, verestä, paastotilassa

4948 fB-B1-Vit

Tiedustelut

Vita. Sairaalakemisti Airi Rakkolainen, puh. 045-77349025.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612 ja kemisti Ursula Turpeinen: ursula.turpeinenathus.fi / (09) 471 72845 / 050 427 1459

Indikaatiot

Epäily tiamiinin puutteesta. Mahdollinen Wernicken-Korsakoffin oireyhtymä neurologisten tai psykiatristen oireiden perusteella. Polyneuropatiat.

Esivalmistelu

Potilas paastoaa yön yli ennen näytteenottoa.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

HUOM! Näytteenä kokoveri, joten sitä ei erotella. Näyte sekoitetaan hyvin, koska hyytymät alentavat tulosta. Näyte suojataan valolta ja se säilyy 3 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä mikäli perillä vrk:n kuluessa.

Menetelmä

Nestekromatografinen (HPLC). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

kaikki 60 - 230 nmol/l

Tulkinta

Tiamiini eli B1-vitamiini esiintyy elimistössä vapaana tiamiinina, mono-, di- ja trifosfaattina. Pääasiallinen funktionaalinen muoto tiamiinidifosfaatti muodostaa 80 %. Se on välttämätön kofaktori useissa hiilihydraattiaineenvaihdunnan reaktioissa, joista tärkeimmät ovat pyruvaattidehydrogenaasi, alfa-ketoglutaraattidehydrogenaasi ja transketolaasi. Tiamiinidifosfaattia tarvitaan myös asetyylikoliinin synteesissä. Tiamiini ja tiamiinimonofosfaatti ovat solukalvot läpäiseviä kuljetusmuotoja. Tiamiinitrifosfaatin tehtävä on epäselvä.

Kaikki luonnolliset ruoka-aineet sokereita ja ravintorasvoja lukuunottamatta sisältävät tiamiinia. Imeytyminen tapahtuu ohutsuolessa aktiivisella mekanismilla, joka saattaa häiriintyä alkoholisteilla, oksentelevilla ja suolistosairauksissa. Vain pieni määrä tiamiinia, n. 30 mg, voi varastoitua elimistöön, ylimäärä erittyy virtsaan. Jos ruokavalio ei sisällä tiamiinia lainkaan, puute voi kehittyä jo muutamassa viikossa. Puutostiloista tunnettuja ovat beriberi, jonka ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus, pahoinvointi, sydämen tykytys, lihasarkuus ja kävelyvaikeudet sekä ensisijaisesti alkoholin käyttäjillä, mutta myös aliravitsemuksessa ja imeytymishäiriöissä tavattava keskushermostollinen Wernicken-Korsakoffin oireyhtymä. Tiamiinin puutteella saattaa olla osuutta myös polyneuropatioissa.

Tutkimus fB-B1-Vit päivitetty 11.01.2018 / HM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.