HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Influenssa A -virus, variantti, nukleiinihappo (kval)

6133 -InfvNhO

Osatutkimukset

-InfANhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Influenssa A -varianttivirusinfektioiden diagnostiikka (esim . InfA(H1N1pdm09).

Näyte

Näytteeksi soveltuvat nenänielun imulima ja nenänieluerite. Nenänieluimulimanäyte: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Imulimanäyte (2 ml) lähetetään sellaisenaan limankeruuputkessa (ilman letkuja), mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

Nenänielutikkunäyte: Näytteenottotikku (mieluiten nylon tai dacron-tikku ns. nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Huom! vuotoherkiltä potilailta voidaan ottaa vain nenänäyte ja näytetikku viedään sieraimeen 3-5 cm syvyyteen. Samalla tikulla voidaan kerätä soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan kuljetusnestettä (esim. steriili keittosuola tai viruselatusaine) sisältävään putkeen. Em. viruskuljetusputkia on saatavana myös kaupallisina, esim. Copan UTM (Universal transport medium).

HUS-alueella imulimanäytteet ja nenänielutikkunäytteet otetaan hoitavassa yksikössä. Laboratoriossa otetaan nenätikku- ja nielutikkunäytteitä.

Viruskuljetusputkia voi tilata maksutta osastoltamme (puh. (09) 471 73031). HUOM! Geeliputki ei sovellu viruskuljetusputkeksi! Näytteet toimitetaan laboratorioon välittömästi, mieluiten viilennettyinä. Jos pidempiaikaista säilytystä (>3 vrk) tarvitaan, näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Reaaliaikainen käänteiskopiointipolymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen RT-PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)tarpeen mukaan.

Tulokset valmiina

1-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Influenssa A-varianttiviruksen nukleiinihapon löytyminen on merkki ko. viruksen aiheuttamasta infektiosta.

Huomautuksia

Näytteestä tehdään seulontatutkimuksena ensin -InfANhO - tutkimus. Mikäli näyte todetaan positiiviseksi, näytteestä tehdään ilman eri pyyntöä jatkotutkimuksena H1N1pdm09- tyypitys.

Tutkimus -InfvNhO päivitetty 21.03.2017 / LM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.