HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hepsidiini, seerumista

6151 S -Hepsid

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio, puh. (09) 471 72932

Yhteyshenkilöt

lääkäri Paula Savola: paula.savolaathus.fi / 0408218846 ja kemisti Anna Becker: anna.beckerathus.fi / 050 427 1459

Indikaatiot

Anemian diagnostiikka. Tulehdusanemian ja raudanpuuteanemian erotusdiagnostiikka. Hemokromatoosin diagnostiikka. Elimistön rautatasapainon arviointi.

Esivalmistelu

Näyte otetaan aamulla ennen klo 10. Paasto suositeltava, mutta ei välttämätön.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli se on perillä saman vrk kuluessa. Näyte säilyy 1 vrk huoneenlämmössä ja 3 vrk jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS)

Tekotiheys

Kerran kahdessa viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

Hepsidiini on pääasiassa maksan tuottama, 25 aminohapon mittainen peptidi. Se on elimistön tärkein rautatasapainoa säätelevä hormoni ja myös akuutin faasin proteiini (aikaisempi nimi LEAP, engl. liver expressed antimicrobial peptide). Hepsidiinin pitoisuuteen vaikuttaa transferriiniin sitoutuneen raudan määrä. Sen pitoisuus nousee tulehduksessa myös sytokiinien vaikutuksesta. Verenkierrossa hepsidiini kulkeutuu vapaana tai vähäisessä määrin albumiiniin sitoutuneena. Hepsidiinin tärkein vaikutusmekanismi välittyy raudan kuljetukseen osallistuvien proteiinien, kuten ferroportiinin kautta. Estämällä raudan kuljetusta enterosyyttiin sekä ulos enterosyytistä ja makrofaagista hepsidiini estää raudan imeytymistä suolesta ja vapautumista retikuloendoteliaalijärjestelmästä. Tämän lisäksi hepsidiini vähentää raudan kulkeutumista istukan läpi. Tulehdusreaktioissa interleukiini-6 aiheuttaa hepsidiinipitoisuuden kohoamisen, joka johtaa tilan pitkittyessä anemiaan. Myös hepsidiinin liikatuotto, esim. hepsidiiniä tuottava kasvain, aiheuttaa anemiaa. Hepsidiinin puute johtaa raudan kertymiseen elimistöön (hemokromatoosi).

Viitearvot

Miehet 1.1 - 15.6 nmol/l
Naiset -50 V 0.4 - 9.2 nmol/l
Naiset yli 50 V 0.7 - 16.8 nmol/l

Tulkinta

Krooniseen tulehdukseen liittyvässä anemiassa seerumin hepsidiinin pitoisuus on korkea, kun raudanpuuteanemiassa seerumin hepsidiinipitoisuus on alentunut. Jos tulehdusanemian yhteyteen kehittyy myös raudanpuute, seerumin hepsidiinipitoisuus säilyy koholla, mutta seerumin ferritiinipitoisuus laskee ja transferriinireseptoripitoisuudet nousevat.

Korkeita hepsidiinipitoisuuksia tavataan tulehduksen lisäksi myös kudostraumoissa (mm. tehohoitopotilailla), kroonisissa munuaistaudeissa, verensiirtojen ja hepsidiiniä tuottavien kasvainten yhteydessä sekä harvinaisessa peroraalisen raudan antoon reagoimattomassa anemiassa (iron-refractory iron deficiency anemia, IRIDA). Infektiossa hepsidiinitasot nousevat jopa satakertaiseksi.

Hepsidiini on alentunut hemokromatoosissa, jossa sen alentunut pitoisuus korreloi elimistön rautaylimäärän kanssa. Lisäksi hepsidiinipitoisuus on alentunut eräissä maksasairauksissa, kuten kroonisessa C-hepatiitissa, hepsidiinipuutoksessa, talassemioissa ja dyserytropoieettisissa anemioissa (ns. iron-loading anemias). Hapen puute vähentää hepsidiinin eritystä.

Huomautuksia

LC-MS/MS-menetelmä mittaa ainoastaan seerumin vapaata, biologisesti aktiivista 25-aminohapon mittaista hepsidiiniä, ei albumiiniin sitoutunutta hepsidiiniä, prohepsidiiniä, eikä typistettyjä 22- tai 20-aminohapon C-terminaalisia fragmentteja. Menetelmän herkkyys on 0.3 nmol/l ja menetelmä on lineaarinen 250 nmol/l saakka.

Viitearvot perustuvat tutkimukseen Itkonen O. et al. Preanalytical factors and reference intervals for serum hepcidin LC-MS/MS method, Clinica Chimica Acta, 2012, 413:696-701.

Tutkimus S -Hepsid päivitetty 02.01.2023 / PS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.04.2024 klo 00:43.