HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

JC-virus, vasta-aineet, seerumista

6329 S -JCVAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Klaus Hedman: klaus.hedmanathelsinki.fi / 050 524 9086 ja biokemisti Eeva Auvinen: eeva.auvinenathus.fi / 040 838 4010

Indikaatiot

Elimistössä latenttina piilevän JC-polyoomaviruksen reaktivaatio voi aiheuttaa biologisia lääkkeitä (mm. natalitsumabi, rituksimabi, belimumabi) saavilla potilailla ja HIV-potilailla tai elinsiirtopotilailla progressiivisen multifokaalisen leukoenkefalopatian (PML). JCV-reaktivaatio voi myös harvinaisissa tapauksissa olla polyoomavirusnefropatian (PVAN) syynä. JC-vasta-ainemäärityksellä voidaan selvittää, onko potilas sairastanut JCV-infektion ja onko viruksen reaktivaatio mahdollinen (esim. kun halutaan arvioida PML-taudin kehittymisen riskiä biologisten lääkkeiden käytön yhteydessä).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näyteastia: Seerumi-geeliputki 5 ml, josta erotellaan 2-3 ml seerumia tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen. Jos pitkäaikaista säilytystä (> 3vrk) tarvitaan, seeruminäyte pakastetaan ja lähetetään laboratorioon pakastettuna.

Menetelmä

Viruksen kaltaisiin partikkeleihin perustuva entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA).

Tekotiheys

Kerran 2 viikossa.

Tulkinta

Vastauksesta annetaan lausunto. Positiivisen tuloksen yhteydessä lausunnossa ilmoitetaan myös JCV-indeksin lukuarvo potilaskohtaiseen seurantaan ja monitorointiin.

Huomautuksia

HUSLABin JCV-vasta-ainemenetelmän (S -JCVAb) tulostaso on sekä kvalitatiivisen(positiivinen/negatiivinen) että JCV-indeksin osalta määritelty siten, että se vertautuu S -MSJCVAb-tutkimuspyynnöllä tilattavaan vasta-ainetestiin. S-MSJCVAb on Unilabsissa Tanskassa tehtävä alihankintatutkimus, joka on edelleen tilattavissa ainoastaan Tysabri-ho idon tai -ho itosuunnitelman piirissä oleville MS-potilaille. HUSLABin omaa S -JCVAb-tutkimusta (tutkimuspyynnöllä S -JCVAb) voivat sen sijaan tilata kaikki hoitoyksiköt.

Tutkimus S -JCVAb päivitetty 12.03.2018 / AJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.04.2018 klo 01:17.