HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Koriongonadotropiini, totaali, plasmasta

6469 P -hCG-tot

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Raskaudenosoitus tai -poissulku, sekä alkuraskauden häiriöiden arvioiminen. Huom! Kasvaindiagnostiikassa käytetään tutkimusta 2122 S-hCG.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml plasmaa. Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä saman päivän aikana, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu plasmanäyte säilyy jääkaapissa 7 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Ilmoitettavat lisätiedot: viimeiset kuukautiset (pvm), raskausviikko.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Naiset alle 5 IU/l

Tulkinta

P -hCG-tot tutkimusta käytetään raskausdiagnostiikassa ja alkuraskauden häiriöiden arvioimisessa. Kohonnut koriongonadotropiinipitoisuus (hCG) fertiili-ikäisellä naisella viittaa ensisijaisesti siihen, että elimistössä on tai on ollut elävää trofoblastisolukkoa. P -hCG-tot tutkimus ei ole kuitenkaan tarkoitettu käytettäväksi trofoblastitautien eikä syövän seurantaan (myöskään miehillä), vaan tällöin tulee käyttää S -hCG-tutkimusta (2122).

Veren hCG-pitoisuus nousee hedelmöittymisen jälkeen mitattavalle tasolle noin viikon kuluessa (5-7 päivää) ja normaalissa raskaudessa pitoisuus kaksinkertaistuu 1.5 - 2 vuorokaudessa. Kuukautisten poisjäämisen aikaan pitoisuus on jo tasoa yli 100 IU/l ja nousee sen jälkeen nopeasti. Kolmannen raskauskuukauden aikana saavutetaan huippupitoisuus (keskimäärin 100 000 IU/l) ja synnytyksen jälkeen pitoisuus palautuu tasolle alle 5 IU/l noin kolmen viikon kuluessa. Muuttumattomana pysyvä tai laskeva P-hCG-pitoisuus viittaa keskenmenon jälkitilaan tai kohdun ulkopuoliseen raskauteen. P-hCG-menetelmällä ei kuitenkaan voida erottaa kohdunulkoista ja kohdunsisäistä raskautta toisistaan. Ensimmäisen raskauskolmanneksen keskenmenon ja keskeytyksen jälkeen hCG:tä voi olla verenkierrossa 4 - 5 viikkoa. Rypäleraskauksissa nähdään raskauden kestoon verrattuna poikkeavan korkeita S-hCG pitoisuuksia. Istukkasyövässä S-hCG-pitoisuudet voivat olla hyvin korkeita ja hoidon jälkeiset nousevat pitoisuudet viittaavat taudin uusiutumiseen.

Tutkimuksen P -hCG-tot määritysmenetelmä mittaa sekä intaktia hCG-dimeeriä että vapaata beta-yksikköä. Trofoblastitautien ja syövän seurannassa tulee käyttää S -hCG-tutkimusta (2122).

Huomautuksia

Jos saatu tulos ei sovi kliiniseen kuvaan, suos. tilaamaan 20561 -Imm-Ong mahdollisen määritysmenetelmää häiritsevän tekijän selvittämiseksi. Esim. heterofiiliset vasta-aineet voivat aiheuttaa virheellisiä positiivia tuloksia tai virheellisen suuria pitoisuuksia.

Tutkimus P -hCG-tot päivitetty 16.06.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.05.2024 klo 00:46.