HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Allergeeni, IgE vasta-aineet, erikoistekniikalla, seerumista (immunospot)

8352 S -IgE-Et

Tiedustelut

HYKS Iho- ja allergiasairaala, Allergeenilaboratorio laboraattori puh. 050 4286888 tai (09) 471 86431, laboratoriohoitaja puh. (09) 471 86430.

Suoritus

Määritystä käytetään harvinaisten allergeeni -IgE-vasta-aineiden osoittamiseen potilaan seerumista, kun epäillään välitöntä (IgE-välitteistä) allergiaa, jolle ei ole kaupallista sovellutusta tai sen tulos on ristiriidassa anamneesin kanssa. Seerumin lisäksi tutkimukseen tarvitaan yleensä näyte aineesta, jolle potilaan epäillään herkistyneen.

Kun seerumi- ja allergeeninäytteet ovat saapuneet laboratorioon, tulokset valmistuvat noin neljässä viikossa.

Tutkimusta tehdään sopimuksen mukaan.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 10 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan 5 ml seerumia ja tarvittaessa epäilty allergeeninäyte. Allergeeninäyte voi olla mikä tahansa orgaaninen materiaali kuten erilaiset lääkinnälliset ja kulutustavarat, koti- ja työympäristönäytteet (eläimet, kasvit, ruoka-aineet, rakennusmateriaalit, luonnonkumituotteet, kosmetiikka-aineet, eräät lääkeaineet). Allergeeninäytteen määrä vaihtelee esim. 100 mg tai 2 ml (näytemäärästä sovitaan erikseen).

Seerumi voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Pilaantumisvaaran vuoksi allergeeninäytteen toimittamisesta pitää sopia Allergeenilaboratorion kanssa puh. (09)471 86430 (telekopio 471 86564).

Tutkimuksesta tulee täyttää erillinen "Allergian erikoislaboratoriotutkimukset" -lähete, jota saa osoitteesta www.hus.fi/immunospot .

Näytteet toimitetaan osoitteeseen:

 HYKS / Iho- ja allergiasairaala
 Allergeenilaboratorio 4.krs
 Meilahdentie 2, Helsinki
 PL 160
 00029 HUS

Menetelmä

Alihankintana teetettävä tutkimus. Ensisijaisesti immunospot eli immunokemiallinen tutkimus IgE-vasta-aineiden osoittamiseksi. Tarvittaessa myös muita Allergeenilaboratorion käytössä olevia menetelmiä.

Tekotiheys

Tarvittaessa sopimuksen mukaan.

Tulokset valmiina

Noin neljässä viikossa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto hoitavalle lääkärille.

Huomautuksia

Tutkimuksella voidaan osoittaa potilaan herkkyys yksittäiselle ei-kaupallisesti saatavalle allergeenille erikoistekniikalla.

Tutkimus S -IgE-Et päivitetty 10.10.2017 / PH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.04.2018 klo 01:17.