HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Testosteroni, vapaa, laskettu, seerumista

8408 S -TestoVl

Osatutkimukset

S -SHBG ja S -Testo

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh. (09) 471 72942

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt ja pojilla puberteettihäiriöt. Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.

Esivalmistelu

Miehillä näyte otetaan aina aamunäytteenä, johtuen testosteronin merkittävästä vuorokausivaihtelusta. Laboratorion viitearvot on määritetty nuorten miesten aamunäytteiden perusteella. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana merkittävästi ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk.

Näyte

S -Testo, 1 ml seerumia, lapset vähintään 500 µl.

S -SHBG, 1 ml seerumia, lapset vähintään 500 µl.

Lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa. Pitempiaikaista säilytystä varten näytteet pakastetaan.

Menetelmä

S -Testo: Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS).

S -SHBG: immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

S -TestoVl: laskennallinen suure

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kolmen viikon kuluessa.

Viitearvot

miehet 155 - 800 pmol/l
naiset 9 - 30 pmol/l

Tulkinta

Testosteroni on plasmassa pääosin sitoutuneena proteiiniin (98%) ja vain n. 2-3 % on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Tärkeimmät sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG syntetosoituu maksassa ja sen pitoisuuteen vaikuttavat useat tekijät. SHBG-tasoa kohottavat raskaus, estrogeenit (e- pillerit) ja hypertyreoosi ja sitä laskevat hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi.

Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG- tasosta sen testosteronia sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä Seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.

Tutkimus S -TestoVl päivitetty 12.02.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.03.2018 klo 01:21.