HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Keliakiatutkimus, laaja

8502 S -KeliLa

Osatutkimukset

S -DGPAbA, S -DGPAbG, S -EMAbA, S -EMAbG, S -IgAKeli, S -tTGAbA ja S -tTGAbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Autoimmuno-työpiste, puh. 050 427 0328

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375 ja lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathelsinki.fi / 050 427 9816

Lähete

Immunologiset yhdistelmätutkimukset

Indikaatiot

Keliakian ja ihokeliakian (dermatitis herpetiformis) diagnostiikka (varsinkin pienillä lapsilla). Raudanpuutosanemian ja malabsorptiosyndroomien erotusdiagnostiikka. Tutkimuspaketti sisältää S -KeliSu-paketin tutkimusten lisäksi DGPAb-tutkimukset, IgA ja IgG

Tutkimuspaketit keliakian ja ihokeliakian (DH) diagnostiikkaan ja hoidon seurantaan:

S -KeliSeu --- Keliakiatutkimuksen seulontatutkimuspaketti on ensisijainen seulontatutkimus (osatutkimukset: S -tTGAbA ja S -IgAKeli, IgA-puutteisilla S -tTGAbG).

S -KeliSu --- Keliakiatukimuksen suppeaa tutkimuspakettia voidaan käyttää, kun halutaan parempaa diagnostista herkkyyttä ja varmuutta (osatutkimukset: S -tTGAbA, S -EMAbA ja S -IgAKeli, IgA-puutteisilla S -tTGAbG ja S -EMAbG)

Osatutkimuksia voidaan pyytää erillisenä, ei kuitenkaan IgAKeli.

Erityisesti S -tTGAbA soveltuu hoidon seurantaan.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fluoroentsymoimmunologinen (FEIA) menetelmä: S -DGPAbA (20708), S -DGPAbG (20709), S -tTGAbA (1885), S -tTGAbG (KLnro 1886) Immunofluoresenssi: S -EMAbA (4390), S -EMAbG (KLnro 4391) ja EIA: S -IgAKeli. S -DGPAbA ja S-DGPAbG tehdään aina molemmat, tTGAbG ja EMAbG tehdään vain jos näytteessä todetaan IgA-puutos.

Tulokset valmiina

5-12 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

S -DGPAbA, S -DGPAbG (sekä aikuiset että lapset):

 Normaali       alle 7 U/ml
 Heikosti koholla   7 - 15 U/ml
 Koholla       yli 15  U/ml

Kudostransglutaminaasivasta-aineet (yksikkö U/ml):

           S -tTGAbA    S -tTGAbG
 normaali         < 7      < 10
 raja-arvoinen     7 - 13    10 - 15
 positiivinen       > 13      > 15

Endomysiumvasta-aineet (S -EMAbA ja -EMAbG):

 Normaali   < 5 titteri

S -IgAKeli:

Kaikki: yli 0.1 g/l normaali

Hoitamattomassa keliakiassa ja dermatitis herpetiformiksessa on valtaosalla potilaista DGPAbA- ja/tai DGPAbG-vasta- aineita, IgA-luokan endomysiumvasta-aineita ja/tai kudostransglutaminaasivasta-aineita. Näiden vasta-aineiden avulla voidaan osoittaa yli 95% hoitamattomista keliakiatapauksista. tTGAbA ja EMAbA negatiivisuus voi johtua selektiivisestä IgA puutoksesta, joka on keliakiapotilailla huomattavasti normaaliväestöä yleisempi. Tästä syystä tutkimukseen sisältyy semikvantitatiivinen seerumin IgAKeli-määritys. Alle 0.1 g/l tulokset varmistetaan nefelometrisellä tutkimuksella. IgA-puutoksen yhteydessä EMAbG- ja tTGAbG-vasta-aineet ovat keliakiapotilailla yleensä lisääntyneet samoin DGPAbG-vasta- aineet.

Uusissa DGPAb- testeissä käytetään antigeeneinä deamidoituja gliadiinipeptidejä. Keliakian alussa syntyvät ensimmäiset vasta- aineet ilmeisesti näitä gliadiinipeptidejä kohtaan. Sekä IgG- että IgA-luokan DGP-vasta-aineet ovat keliakialle spesifisiä. S-DGPAbG-vasta-aineet ovat herkkä keliakian indikaattori sekä IgA-puutteisilla että tavallisilla ei IgA- puutteisilla keliakiapotilailla.

Varsinkin pienillä lapsilla DGP-vasta-aineet voivat olla ensimmäinen merkki kehittyvästä keliakiasta. Tutkimus lisää hieman yhdistelmätutkimuksen herkkyyttä. Lopullinen keliakian diagnoosi perustuu ohutsuolibiopsian löydökseen.

Huomautuksia

S-DGPAbA ja S-DGPAbG tehdään aina molemmat. S-EMAbG (KLnro 4391) ja S-tTGAbG (KLnro 1886) tehdään vain jos näytteessä todetaan IgA-puutos.

Tutkimus S -KeliLa päivitetty 02.03.2018 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.