HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Entamoeba histolytica -antigeeni ulosteesta

8533 F -EhistAg

Tiedustelut

Parasitologian yksikkö, puh. puh. (09) 471 75992

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anne-Marie Kerttula: anne-marie.kerttulaathus.fi / 050 428 6601 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-4286876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Entamoeba histolytica -ameeban erottaminen tilanteissa, joissa F -Para-O tutkimuksessa on havaittu Entamoeba histolytica/dispar, tunnistamaton Entamoeba-laji tai ameebakystan varhaisvaiheita. Toistuvasti negatiivinen ulosteen parasiittitutkimus (F -Para-O) oireisella potilaalla.

Näyteastia

Ulostenäytepurkki

Näyte

Pikkusormen kokoinen ulostenäyte tai 1-5 ml nestemäistä ulostetta kuivassa purkissa ilman säilöntäainetta tai kiinnitettä. Ellei näytettä voida toimittaa 24 tunnin aikana laboratorioon, näyte tulee pakastaa (-20 C) ja lähettää pakastettuna.

Menetelmä

E. histolytica -antigeenin kvalitatiivinen määrittäminen mikrokuoppalevyllä entsyymi-immunomenetelmällä (EIA) kiinnittämättömästä ulostenäytteestä.

Tekotiheys

Viikottain

Tulokset valmiina

6 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Positiivinen E. histolytica -antigeenin osoitustulos on kliinisesti merkittävä löydös ja tulisi Suomen oloissa hoitaa sekä oireisilta että oireettomilta potilailta.

Huomautuksia

Formaliinikiinnitetty näyte eli tavallinen F -Para-O -näyte ei sovellu tähän tutkimukseen.

Tutkimuksella havaitaan vain patogeeninen E. histolytica, ei ei-patogeenista ja siten merkityksetöntä E. disparia. Huom! F-EHistAg -tutkimuksen voi korvata alkueläinten nukleiinihapon osoitustutkimuksella F-ParaNhO (Kl. 6375), kts. tarkemmat ohjeet ko. tutkimuksen kohdalta.

Tutkimus F -EhistAg päivitetty 14.02.2018 / AMK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.