HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bacillus anthracis, viljely

8802 -AnthrVi

Tiedustelut

Bakteriologian osasto, puh. (09) 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Eveliina Tarkka: eveliina.tarkkaathus.fi / 050 427 2496

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Kliininen epäily Bacillus anthraciksen aiheuttamasta infektiosta tai epäily altistumisesta Bacillus anthracis -itiöille erityisesti bioterrorismin tai biologisen sodankäynnin yhteydessä.

Näyte

Näyte voi olla infektiokohdasta riippuen esim. pinnallinen märkänäyte ihoinfektiosta, eritettä nielusta, nenästä tai silmän sidekalvolta (steriiliin pumpulitikkuun otettu näyte geelikujetusputkessa), ysköstä tai imulimanäyte, mahalaukun huuhtelunestettä, likvoria, biopsia imusolmukkeesta, ulostetta tai veriviljelynäyte.

Nenäeritenäytteitä anthrax-itiöiden toteamiseksi voidaan ottaa henkilöiltä, joiden on syytä epäillä altistuneen B. anthracis -itiöille inhalaatioteitse.

Mahdollista PCR-tutkimusta varten pintanäytettä (esim. erite) kuivaan putkeen ja systeemi-infektioissa 5 ml EDTA tai ACD-kokoverta.

Ks. tarkemmin erillisestä ohjeesta "Näytteenotto pernaruttoepäilyssä", jonka saa pyydettäessä laboratoriosta.

Menetelmä

Viljely yleis- ja erikoiselatuaineilla. Eristetystä bakteerikannasta tutkitaan virulenssiominaisuudet PCR- menetelmällä.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2-3 työpäivän aikana.

Tulkinta

Positiivinen löydös kliinisestä näytteestä on diagnostinen. Positiivinen löydös nenäeritteestä vahvistaa altistumisen B. anthracis -itiöille.

Huomautuksia

Kaikissa anthrax-epäily -tapauksissa näytteen lähettäjää pyydetään ottamaan etukäteen erikseen yhteyttä laboratorioon. Tällöin arvioidaan myös, onko syytä suorittaa lisäksi erillinen laboratoriossa pystytettynä olevan tutkimus, anthrax-peräisen nukleiinihapon osoittaminen, ja annetaan ohjeet näytteen ottamiseksi tätä tutkimusta varten.

Kaikkiin näytteisiin ja lähetteisiin tulee selkeästi merkitä Anthrax-epäily (tai pernaruttoepäily).

Näytteenottoa kuvattu tarkemmin erillisessä näytteenotto-ohjeessa: "Näytteenotto pernaruttoepäilyssä".

Bakteriologian osaston aukioloaikojen ulkopuolella näytteitä vastaanottaa virologian osaston päivystävä laboratoriohoitaja, puh. 040-8374010 tai 040-8374011.

Tutkimus -AnthrVi päivitetty 30.12.2015 / ET

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.03.2018 klo 01:20.