HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Papilloomavirus (HPV), nukleiinihappo (kval), suuren riskin

8943 -hHPVNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. 050-4272125.

Yhteyshenkilöt

biokemisti Eeva Auvinen: eeva.auvinenathus.fi / 040 838 4010 ja lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu vain naisten limakalvonäytteille. Kohdunkaulasyövän seulonta, epäselvien sytologisten löydösten (ASC-US) jatkoselvittely, epiteelimuutoksen vuoksi hoidettujen potilaiden seuranta. Papilloomavirusinfektioiden selvittelyyn anogenitaalialueella ja muilla limakalvoilla suositellaan tutkimusta 4075 -HPVNhO, joka määrittää suuren riskin HPV-tyyppien lisäksi myös pienen riskin HPV-tyypit.

Näyte

NÄYTEASTIA: Näytteenottovälineet (APTIMA Cervical Collection and Transport Kit, #302657, vihreä etiketti, vihreä laatikko) tilataan maahantuojalta Immuno Diagnostic Oy puhelimitse 03-615 370 tai sähköpostilla info(at)immunodiagnostic.fi. Näytteenottovälineitä voi tilata laatikoittain (50 kpl/laatikko) tai 5 kpl erissä. HUOM! Näytteenottovälinettä ei pidä sekoittaa samankaltaiseen klamydianäytteenottovälineeseen.

NÄYTTEENOTTO: Naisilta papilloomaviruksen nukleiinihapon osoitus (HPV-tutkimus) tehdään yleensä kohdun-kaulan/kohdunnapukan/vaginan solunäytteestä. Naisilta, joilta kohtu on poistettu, näyte otetaan emättimen pohjalta (vaginasaumasta). Puhdista ensin kohdunsuulta lima näytteenottopakkauksen valkoisella puhdistustikulla. Ota HPV-näyte sinivartisella harjalla kiertämällä tikkua kolme täyttä kierrosta myötäpäivään kohdunkaulakanavassa. Vedä tikku ulos varoen koskemasta emättimen limakalvoon. Pyörittele harjaa näyteputken nesteessä edestakaisin peukalon ja etusormen välissä kolme kertaa solujen irrottamiseksi. POISTA HARJA ja sulje putki tiukasti.

NÄYTTEEN SÄILYTYS JA LÄHETYS: Testivalmistajan (Hologic) kuljetusputkeen kerätyt näytteet säilyvät huoneenlämmössä tai jääkaappilämpötilassa 2 viikkoa. Näytteet voi lähettää virologian osastolle tavallisena postikuljetuksena.

Menetelmä

Transkriptiovälitteinen monistusmenetelmä (TMA). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Yleensä kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Noin 2 viikon kuluessa.

Tulkinta

Positiivinen testivastaus tarkoittaa, että näytteestä on todettu jotakin tai joitakin HPV-tyypeistä 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 tai 68. Negatiivinen testivastaus tarkoittaa, että näytteestä ei ole osoitettu em. HPV-tyyppejä. Testivastaus ei erittele näytteestä todettuja HPV-tyyppejä.

Tutkimus -hHPVNhO päivitetty 12.09.2017 / LM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.