HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Verensiirtokomplikaatiotutkimus, verestä

9281 B -XKompl

Tiedustelut

Meilahden verikeskus (09) 471 72574. Veripalvelun Veriturvatoimisto puh. 029 300 1100; päivystysaika 029 300 1001).

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611

Lähete

SPRV-LÄHETE Verensiirron haittavaikutus

Indikaatiot

Tutkimus tilataan epäiltäessä vakavaa verensiirron haittavaikutusta. Näitä ovat mm. voimakas allerginen reaktio, anafylaksia, vakava kuumereaktio (lämpö vähintään 39oC TAI nousua vähintään 2oC verensiirtoa edeltävästä arvosta), välitön tai viivästynyt hemolyysi, verenkierron ylikuormitus (TACO), TRALI, bakteeri-infektiot (sepsis), virusinfektiot ja posttransfuusiopurppura (PTP). Indikaationa voi olla myös muu verensiirtoon liittyvä vakava oire. Tutkimus tilataan lievissä kuumereaktiossa (lämpö yli 38oC JA nousua vähintän 1oC verensiirtoa edeltävästä arvosta, muita oireita vilunväristykset, horkka, joskus päänsärky ja pahoinvointi) hemolyysin poissulkemiseksi. Lievissä allergisissa reaktioissa (urtikaria, kutina, paikallinen turvotus, lämpö alle 38oC) tutkimusta ei tarvitse tehdä, koska oireiden syitä ei tunneta.

Tutkimus voidaan tilata myös silloin, kun epäillään OctaplasLG-jääplasman aiheuttamaa vakavaa haittavaikutusta. Veripalvelun veriturvatoimisto tekee näissä tapauksissa tarvittavat ilmoitukset lääkevalmisteen aiheuttamasta haittavaikutuksesta myyntiluvan haltijalle ja Fimeaan.

Huomioitavaa: Hoitoyksiköt voivat kirjata haittavaikutuksen omaan tietojärjestelmäänsä (esim. My+Verikeskukseen tai Apottiin), mutta kirjaaminen ei korvaa B-XKompl-tutkimuksen tilaamista.

Näyteastia

EDTA-putki 2 x 7 ml

Näyte

Verikeskus lähettää Veripalveluun ennen verensiirtoa otetun sopivuusnäytteen (tai muun saatavilla olevan verinäytteen) sekä verensiirron jälkeen potilaasta otetun verinäytteen (2 x 7 ml EDTA-verta). Näytteet säilytetään jääkaappilämpötilassa. Jos näyte lähetetään Veripalveluun näytteenottopäivänä, voi näytteen säilyttää huoneenlämmössä. Talviaikana tulee varmistaa, ettei näyte pääse jäätymään.

Menetelmä

Veriryhmäserologiset tutkimukset. Tarvittaessa reaktiotyypin mukaiset jatkotutkimukset. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Yleistä

Verensiirtolaite (= tippaletku) jätetään hoitoyksikössä kiinni reaktion aiheuttaneeseen verivalmisteeseen (punasolut, trombosyytit, jääplasma). Siirtolaitteen tulee olla suljettu rullasulkijalla ja letku suljetaan korkilla tai tiukalla solmulla potilaan puoleisesta päästä. Valmiste siirtolaitteineen pakataan muovipussiin. Myös muiden 24 tunnin sisällä ennen haittavaikutusta siirrettyjen valmisteiden jäänteet pakataan kukin omaan muovipussiin. Pusseja säilytetään jääkaapissa, kunnes ne lähetetään verikeskukseen/laboratorioon. Mukana lähetetään täytetty lähete.

Tulkinta

Veripalvelu laatii selvityksistä lausunnon. Hoitoyksikkö saa sen paperivastauksena. Verikeskus syöttää lausunnosta Weblab Clinicaliin pääsääntöisesti lyhyen yhteenvedon.

Huomautuksia

Voit kysyä neuvoa Veripalvelusta tai verikeskuksesta. Lisätietoja (mm. haittavaikutusten määritelmät) löytyy SPR Veripalvelun sivulta: www.veripalvelu.fi. HUSin Verensiirtoketju-sivuilla (http://huslab.fi/veri) on OHJE HOITOYKSIKÖLLE: TOIMENPITEET EPÄILTÄESSÄ VERENSIIRRON HAITTAVAIKUTUSTA.

Epäiltäessä verivalmisteen bakteerikontaminaatiota, tulee potilaasta tilata veriviljely (1153 B-BaktVi).

Soita verikeskukseen, jos potilaalla on kiireellinen verentarve ja haittavaikutustutkimuksilla on kiire.

Ilmoita verikeskukseen puhelimitse heti myös väärä verensiirto, vaikka potilas ei olisi saanut oireita. Verikeskus tekee kaikki normaalit verensiirtotutkimukset ja huomioi mahdollisen ABO-siirtosääntöjen vastaisen väärän verensiirron seuraavissa verensiirroissa. Ilmoittaminen on tärkeää myös verivalmisteiden jäljitettävyyden ja veriturvatoiminnan vuoksi. B-XKompl-tutkimus tilataan pääsääntöisesti näissäkin tapauksissa.

Jos haittavaikutustutkimusta ei tilata, koska kyseessä on lievä haittavaikutus, ilmoita reaktiosta verikeskukseen puhelimitse (My+Verikeskuksen käyttäjät voivat vaihtoehtoisesti kirjata reaktion My+Verikeskukseen Verensiirtoreaktiot-lehdelle itse). Verikeskus raportoi haittavaikutukset kalenterivuoden päätyttyä Veripalvelun Veriturvatoimistoon.

Tutkimus B -XKompl päivitetty 05.02.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.