HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Salmonella, vasta-aineet EIA

9362 S -SalmEIA

Osatutkimukset

S -SalmAbA, S -SalmAbG ja S -SalmAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Ripuli, kuume, artriitti. Salmonellojen aiheuttamien infektioiden selvittäminen, erityisesti, jos bakteeriviljely on jäänyt negatiiviseksi ja mahdollisesta infektiotapahtumasta on yli kuukausi aikaa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä. IgG- , IgA- ja IgM-vasta-aineiden mittaus käyttäen antigeenina Salmonella enteritidiksen sekä S. typhimuriumin lipopolysakkaridi- antigeenejä. Tulokseksi merkitään suuremmat arvot, mitkä saatu näistä kahdesta antigeenista.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

4-8 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

normaali < 4000 titteri (kaikki vasta-aineluokat)

EIA-menetelmässä käytetyt antigeenit kattavat pääosan Suomessa tavattavien Salmonellojen antigeenikirjosta, mutta eivät kaikkia esiintyviä tyyppejä. Tuloksista ei voida päätellä Salmonella-kantaa, mihin vasta-aineet kohdistuvat. EIA-menetelmän erona Widal-testin bakteeriagglutinaatioon on , että IgG- ja IgA-luokan vasta-aineet eivät useinkaan aiheuta agglutinaatiota. Tällöin EIA antaa positiivisen tuloksen, mutta Widalin testi jää negatiiviseksi. Reaktiivisen artriitin yhteydessä voi IgA-luokan vasta- aineen osoittamisella olla merkitystä, etenkin pitkittyneissä tapauksissa, missä IgM-luokan agglutinoivat vasta-aineet ovat jo ehtineet laskea. EIA:lla todettavat IgG -vasta-aineet voivat ristireagoida muiden bakteerien lipopolysakkaridien kanssa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Tutkimus S -SalmEIA päivitetty 20.12.2017 / AJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.