HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Neutrofiilien sytoplasma-antigeeni, vasta-aineet kiireellisenä

9378 S -ANCAbK

Osatutkimukset

S -C-ANCIF, S -MPOAbG, S -P-ANCIF ja S -Pr3AbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Phadia-työpiste, puh. 050 513 0951

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375 ja sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Wegenerin granulomatoosin, nopeasti etenevien glomerulonefriittien ja pienten suonten vaskuliittien diagnostiikka. Kiireellinen tutkimus.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi-menetelmä (IF) ja fluoroentsyymi -immunomenetelmä (FEIA).

Ks. Neutrofiilien sytoplasma-antigeenit, vasta-aineet, IF+ FEIA (S-ANCA, Klnro 3612).

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kiireellisinä pyydetyistä tutimusista S-Pr3AbG ja S-MPOAbG vastataan alustavasti puhelimitse tulopäivänä, jos näyte on saapunut ennen klo 15.45 (ma-pe). Alustavaa vastausta varten pyydämme ilmoittamaan ao. puhelinnumeron, johon vastaus voidaan soittaa.

Tulkinta

Pr3-vasta-aineita tavataan >90%:lla aktiivista yleistynyttä, n. 60%:lla aktiivista paikallista ja 30-40%:lla inaktiivissa vaiheessa olevaa Wegenerin granulomatoosia sairastavista. Osalla potilaista vasta-ainetaso korreloi taudin aktiviteettiin ja tehonneeseen hoitoon liittyy vasta-ainetason lasku. Pr3-vasta-aineita tavataan myös nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä (n. 30%:lla) (nekrotisoiva tai puolikuu-gn, anti-Gbm-tauti) ja harvemmin muissa pienten suonten vaskuliiteissa. Polyarteritis nodosassa tai suurten suonten vaskuliiteissa vasta-aineita ei yleensä esiinny.

MPO-vasta-aineita tavataan pienten suonten vaskuliiteissa (n. 60%:lla), nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä (nekrotisoiva tai puolikuu-gn, n. 70%:lla) sekä Wegenerin granulomatoosissa Pr3-vasta-aineiden ohella n. 30%:lla. Vasta-aineita voi esiintyä myös SLE-nefriitissä (n. 18%:lla), mutta harvoin muissa munuaistaudeissa (<2%:lla).

Immunofluoresenssitesti toteaa Pr3- ja MPO-vasta-aineiden lisäksi vasta-aineet muitakin neutrofiilien lysosomaalisia proteiineja (elastaasi, katepsiini G, laktoferriini, bacterial permeability increasing factor (BPI) ym) kohtaan.

IF-testissä (etanolikiinnitetyt solut) Pr3-vasta-aineet antavat tyypillisesti sytoplasmisen, jyväisen (C-ANC-) ja MPO-vasta-aineet tuman ympärille keskittyvän, perinukleaarisen (P-ANC-) värjäytymiskuvion. C-ANC-/Pr3-vasta-aineita esiintyy samoissa tiloissa kuin Pr3-vasta-aineita (kts. ed). Myös vasta-aineet eräitä muita lysosomaalisia antigeeneja (mm. BPI, azurosidiini, LAMP-2) kohtaan voivat aiheuttaa C-ANCA-tyyppisen värjäytymiskuvion.

P-ANC-/MPO-vasta-aineita esiintyy samoissa tiloissa kuin MPO-vasta-aineitakin (kts ed). Sen lisäksi P-ANCA-vasta-aineita on kuvattu monissa muissa tiloissa mm. autoimmuuneissa maksataudeissa, ulseratiivisessa koliitissa (50-70%:lla) ja Crohnin taudissa (10-30%:lla), eräissä infektioissa ja joidenkin lääkkeiden indusoimina. Näissä tiloissa P-ANCA-vasta-aineet eivät ole MPO-vasta-aineita vaan kohdistuvat muita lysosomaalisia komponentteja (esim. laktoferriini, katepsiini G, elastaasi) vastaan tai myös tuman komponentteja kohtaan. Näiden P-ANCA-vasta-aineiden, jotka eivät ole MPO-vasta-aineita, kliininen merkitys on usein epävarma.

Huomautuksia

Kiireellisen tutkimuksen S -Pr3AbG- ja S -MPOAbG- osatutkimukset tehdään ja vastataan arkipäivisin (ma-pe) tulopäivänä, jos näyte tulee HUSLABin kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanottoon klo 15:45 mennessä. HUOM! Vastaus soitetaan pyytäjälle, jos näytepyynnöstä käy ilmi se puhelin-numero, johon vastaus kiireellisenä pitää toimittaa, esim. sen osaston puhelin-numero, jolla potilas on (pelkkä lähettäneen laboratorion puhelinnumero ei riitä).

Osatutkimusten S -MPOAbG (4149) ja S - Pr3AbG (4160) viitearvot ovat muuttuneet. Ks. viitearvot ko. tutkimusten kohdalta.

Tutkimus S -ANCAbK päivitetty 19.12.2017 / AJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.01.2018 klo 00:20.