HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kollagen I:n beta-karboksiterminaalinen telopeptidi (CTx)

9662 fP-CTx

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Luustosairaudet, joissa luun vaihdunta on muuttunut/nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, luustometastaasit). Osteoporoosin hoidon lääkevalinta ja lääkehoidon tehon seuranta.

Esivalmistelu

Potilas paastoaa 12 h ennen näytteenottoa. Näytteenotto aamulla klo 7:30-8:30. Aamulla ennen näytteenottoa voi juoda lasin vettä.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

1 ml EDTA-paastoplasmaa (minimimäärä 0,5 ml). Näyte pakastetaan, säilytetään ja lähetetään pakastettuna. Voidaan lähettää huoneenlämmössä pakastamattomana vain jos näyte on perillä YML:ssa vuorokauden kuluessa näytteenotosta.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssiin perustuva immunokemiallinen menetelmä (ECLIA). Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

4 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

CTX kuvastaa luun vaihduntaa, ensisijaisesti luun hajoamista. Sen pitoisuus on suurentunut tiloissa, joissa luun hajoaminen ja vaihdunta ovat nopeutuneet (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, myelooma, luustometastaasit). Luukato eli osteoporoosi voi johtua joko vähentyneestä luun rakentumisesta (seurannaisilmiönä CTx pieni) tai lisääntyneestä hajoamisesta (CTx suuri) tai molemmista. Normaalisti luun hajoaminen ja rakentuminen ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa (=coupling), jonka vuoksi hajoamisen lisääntyminen lisää rakentumista.

Suurin osa osteoporoosilääkkeistä (bisfosfonaatit, denosumabi, estrogeenit, raloksifeeni) vähentää ensimmäiseksi luun hajoamista (fP -CTX ja U -INTP pienenevät) ja coupling-ilmiön kautta luun rakentumista, jolloin hoitovasteen merkkinä PINP, osteokalsiini ja luustoperäinen AFOS pienenevät. Luun rakentumista lisäävässä hoidossa (teriparatidi) sekä rakentuminen että hajoaminen (fP -CTX, U -INTP suurenevat) lisääntyvät, rakentuminen suhteellisesti enemmän kuin hajoaminen (=terapeuttinen ikkuna). Hyvän hoitovasteen merkkinä teriparatidi suurentaa PINP:n ja muiden luun rakentumista mittaavien merkkiaineiden pitoisuutta suhteellisesti enemmän kuin hajoamisen merkkiaineita (fP -CTX, U -INTP).

Viitearvot

Naiset, ikäriippumattomat, kaikilla alle 0.57 µg/l

Miehet, alle 50 v. alle 0.58 µg/l, 50 - 69 v. alle 0.71 µg/l, 70 v. ja vanhemmat alle 0.84 µg/l

Huomautuksia

Aamunäytteenotto on tärkeä CTX:n vuorokausivaihtelun takia.

Tutkimus fP-CTx päivitetty 09.01.2018 / TH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.