HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Hengitysäänianalyysi

10002 Pt-HengÄa

Tiedustelut

KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Piirilä: paivi.piirilaathus.fi / (09) 471 72663 / 050 427 2145 ja lääkäri Hanna Lantto: hanna.lanttoathus.fi / 050 513 0284

Indikaatiot

Hengitysäänet sisältävät runsaasti tietoa hengitystapahtumasta ja sen poikkeavuuksista. Hengitysäänianalyysillä arvioidaan hengitysäänten muutoksia, kuten rahinoita ja vinkunoita. Sitä voidaan käyttää keuhkosairauden laadun ja vaikeusasteen arvioinnissa. Se voi paljastaa astmaattisen reagoinnin potilaalla, jolla on olemassa vahva epäily astmasta. Seuraamalla äänen taajuuden muutoksia hengitysääniä voidaan käyttää altistuskokeiden tukena.

Esivalmistelu

Lääkitys. Diagnostinen tutkimus ilman hengitysteihin vaikuttavia lääkkeitä http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet muulloin potilaan normaalisti käyttämä lääkitys.

Nautintoaineet ja ruokailu. 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vuorokautta ilman alkoholia.

Suoritus

Tutkimuksen aikana potilas hengittää suukappaleen kautta ja seuraa näyttöruudulta, että hengitysilman virtaus pysyy annetuissa rajoissa. Hengitysääniä kuunnellaan mikrofonien avulla, jotka on kiinnitetty potilaan selkään ja trakean päälle.

Menetelmä

Hengitysäänten tietokoneanalyysin avulla voidaan tarkasti määritellä hengitysäänissä tapahtuvat muutokset hengityksen eri vaiheissa.

Mitattavia suureita ovat hengitysäänen taajuus (fmax, f75, f50, f25), hengitysäänen intensiteetti (RMS) sekä rahinoiden ja vinkunoiden kesto sekä niiden esiintyminen suhteessa hengitysfaasiin.

Tulkinta

Korkeaenergisten vinkuvien piikkien esiintyminen on tyypillistä obstruktiossa. Lyhytkestoinen alveoliittirahina poikkeaa pitempikestoisesta COPD-sydäninsuffisienssirahinasta. Fibrosoivan alveoliitin rahinat esiintyvät myöhään sisäänhengityksen lopulla poiketen muista sairauksien hengitysäänistä, esimerkiksi COPD:sta, jolle on tyypillistä sisäänhengityksen alkuosaan ajoittuva rahina.

Mittauksesta tulostetaan äänispektrejä, joista voidaan analysoida mm. vinkunoita ja rahinoita. Spektristä voidaan laskea tunnuslukuja. Tutkimuksesta annetaan lääkärin lausunto.

Tutkimus Pt-HengÄa päivitetty 31.08.2016 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 13.08.2020 klo 01:10.