HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Adrenokortikotropiini, plasmasta

1020 P -ACTH

Tiedustelut

HUSLAB-talon automaatiolaboratorion (K1) Immulite 2000 työpiste (puh. 040 6517589. Arkisin klo 7-15.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 0405844104

Esivalmistelu

Aamunäytettä varten potilas on (yleensä) ravinnotta edellisestä illasta klo 20 lähtien tai vähintään neljä tuntia ennen näytteenottoa ja rasittavaa liikkumista on vältettävä. Näytteenottoon liittyvät jännitys ja pelko saattavat nostaa ACTH-arvoja. Aamunäyte otetaan klo 7 - 10 ja mahdollinen iltanäyte klo 20 (tai vaihtoehtoisesti klo 16).

Lapsilta ei edellytetä paastoa (ks. huomautukset)

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

0.5 ml EDTA-plasmaa (lapsilta 0.3 ml). Plasma erotellaan mahdollisimman pian (viim. 2 h aikana), pakastetaan välittömästi ja lähetetään pakastettuna. Seerumi tai hepariiniplasma eivät sovi määritykseen, eikä myöskään geelillinen EDTA-putki.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen menetelmä. Menetelmä on spesifinen ACTH:lle ja ristireaktio ACTH:n fragmenttien (1-18, 1-24) ja alfa-MSH:in kanssa on alle 1 % ja ACTH:n fragmentti 18-39:n kanssa alle 17 %.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Viitearvot

KAIKKI alle 46 ng/l

Tulkinta

Adrenokortikotropiini (ACTH) säätelee lisämunuaisten kortikosteroidituotantoa ja pitoisuudessa on kortisolin kaltainen vuorokausivaihtelu. Eritykseen vaikuttaa kortisoli negatiivinen palautejärjestelmä ja myös stressireaktiot.

P-ACTH:n määrityksellä on merkitystä sekä hypo- että hyperkortisolismin diagnostiikassa. Pituitaarisessa Cushingin taudissa sekä P - ACTH että S -Kortisoli ovat korkeat ja useimmilla potilailla sekä ACTH- että kortisoli- erityksen vuorokausivaihtelu on vaimentunut. Lisämunuaisperäisessä hyperkortisolismissa P - ACTH on matala. Primaarissa lisämunuaiskuoren vajaatoiminnassa (Addisonin tauti) P -ACTH on koholla ja S-Kortisolin pitoisuus on matala. Sekundaarisessa (hypofyysiperäisessä) vajaatoiminnassa sekä P -ACTH että S -Kortisoli ovat matalia. Ektooppisessa ACTH-syndroomassa ACTH-taso voi olla hyvin korkea ja kohonnut ACTH-taso johtuu kasvaimen (yleensä keuhkobronkussyövän) tuottamasta ACTH:sta. Usein huomattava osa kasvainten tuottamasta ACTH-immunoreaktiivisuudesta ei ole biologisesti aktiivista.

Käytössä menetelmävalmistajan laatimat viitearvot: Aamun paastoarvon viiteväli 0-46 ng/l, ilta-arvo n. puolet aamuarvosta.

Huomautuksia

Lapsilta ei edellytetä paastoa. Lastenlääkäreiden kanssa sovitusti oleellisempaa diagnostiikassa on yhtäaikaisesti otetut P -ACTH ja S -Korsol näytteet.

Tutkimus P -ACTH päivitetty 31.05.2024 / TS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.