HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Intrinsic factor, vasta-aineet, seerumista

10231 S -IF-Ab

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Pernisioosin anemian tai gastriitin lisäselvitys potilailla, joilla on B12-vitamiinin puutostila

Esivalmistelu

Näyte on otettava ennen kuin potilaalle on annettu B12-vitamiinia tai aikaisintaan 7 vrk:n kuluttua B12-vitamiinin annosta, jotta hoito ei häiritsisi tulkintaa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

Geeliputki käy tarvittaessa. Säilytys ja lähetys eroteltuna. Voidaan säilyttää eroteltuna 2 vrk jääkaapissa, lähetys tällöin huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA). Osittain alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta (Labor Stöcker, Lyypekki, Saksa).

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

B12-vitamiinin puute voi olla osa autoimmuunisairautta, jossa potilaalla on mahalaukun parietaalisoluja vastaan tai parietaalisolujen erittämää sisäistä tekijää (intrinsic factor, IF) vastaan autovasta-aineita. Nämä saattavat estää joko IF:n erityksen tai toiminnan, mikä aiheuttaa imeytymishäiriön ravinnon B12-vitamiinin saannista huolimatta.

Viitearvot

Kaikki alle 20 U/ml

Tulkinta

Vasta-aineet ovat positiiviset kahdella kolmanneksella pernisiöösiä anemiaa sairastavista. Intrinsic factor -vasta-aineita on kahta eri tyyppiä: Tyypin I vasta-aineet ovat ns. salpaavia vasta-aineita, jotka sitoutuvat intrinsic factor -molekyylissä B12-vitamiinin sitoutumiskohtaan. Tyypin II vasta-aineet ovat ns. sitovia vasta-aineita ja voivat sitoutua intrinsic factor -molekyyliin vaikka se olisi muodostanut kompleksin B12-vitamiinin kanssa. Menetelmä ei erottele näitä vasta-ainetyyppejä keskenään.

Tutkimus S -IF-Ab päivitetty 10.06.2024 / AT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.