HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Alaniiniaminotransferaasi, plasmasta

1024 P -ALAT

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Anna Nissfolk: anna.nissfolkathus.fi / 0406212172

Indikaatiot

Maksasairauksien diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä saman päivän aikana.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa eikä Etelä-Karjalan Honkaharjun sairaalan laboratoriossa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset, 0 - 16 v alle 40 U/l
Miehet, alkaen 17 v alle 50 U/l
Naiset, alkaen 17 v alle 35 U/l

Tulkinta

Alaniiniaminotransferaasia (ALAT) esiintyy erityisesti maksan parenkyymisoluissa, mutta pienempiä pitoisuuksia on useissa muissa kudoksissa (lihakset, munuaiset, keuhkot, sydän). Plasman ALAT kuvastaa käytännössä melko spesifisesti maksasoluvauriota. Sekä virusten että lääkeaineiden aiheuttamien akuuttien hepatiittien yhteydessä ALAT kohoaa usein noin kymmenkertaiseksi, mutta voi nousta enemmänkin (jopa 40-kertaiseksi). Kohonneita arvoja tavataan jo ennen ikteruksen ilmaantumista ja myös subkliinisessä hepatiitissa. Akuutissa virushepatiitissa plasman ALAT saavuttaa huippuarvonsa 7 - 12 vuorokaudessa ja normaalistuu 3 - 5 viikossa. Lääkeaineiden aiheuttamassa hepatiitissa normaalistuminen on nopeampaa. ALAT on usein selvästi kohonnut intrahepaattisessa sappistaasissa, mutta vain lievästi kohonnut tai normaali ekstrahepaattisessa staasissa. Biliaariseen kirroosiin liittyvät korkeat ALAT- arvot. Kroonisessa hepatiitissa ja maksakirroosissa plasman ALAT kuvastaa taudin aktiivisuusastetta; aktiivivaiheissa ALAT on selvästi koholla, mutta taudin myöhäisessä vaiheessa korkeintaan lievästi koholla, etenkin jos maksaparenkyymisolujen määrä on selvästi vähentynyt.

Kohtalaista ALAT-arvon nousua voi esiintyä ilman maksavauriota sepsiksessä, keuhkoinfarktissa, lihasdystrofioissa, sydäninsuffisienssissa ja munuaisinsuffisienssissa. Sydäninfarktissa ALAT on normaali ellei tilaan liity sekundaarista maksavauriota.

Huomautuksia

Hemolyyttinen näyte aiheuttaa virheellisen korkeita ALAT- aktiivisuuksia.

Tutkimus P -ALAT päivitetty 20.04.2023 / AL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.