HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Nesteen osoitus, eritteestä

10242 Se-Neste-O

Osatutkimukset

S -Amyl, S -Bil, S -K, S -Kol, S -Krea, S -LD, S -Na, S -Prot, S -Trigly, Se-Amyl, Se-Bil, Se-K, Se-Kol, Se-Krea, Se-LD, Se-Na, Se-Prot, Se-Trigly, U -K, U -Krea, U -Na ja U -Prot

Tiedustelut

Meilahden Automaatiolaboratorio, puh. Asiakasneuvonta 09-471 72579, päivystysaikana 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Punktionesteen, dreenieritteen tai muun nesteen alkuperän selvitys.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

5 ml tutkittavaa eritettä, 2 ml samaan aikaan otettua seerumia ja 5 ml samaan aikaan otettua kertavirtsaa toimitetaan laboratorioon samaan pussiin laitettuna. Mukaan myös päätutkimuksen ja osatutkimusten tarrat. Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Eritteen/nesteen alkuperää arvioidaan vertaamalla sen koostumusta verrattuna seerumin ja virtsan koostumukseen. Virtsaan viittaa korkea kreatiniini, sappinesteeseen korkea bilirubiini, haimanesteeseen tai sylkeen korkea amylaasi ja imunesteeseen korkea triglyseridi. Lisäksi tutkittavan eritteen LD ja proteiini kertovat, onko kyseessä transudaattia vai eksudaattia. Näytteeksi tarvitaan tutkittavaa nestettä/eritettä sekä suurin piirtein samaan aikaan otettua seerumia ja virtsaa vertailuksi.

Tulkinta

Tutkittavasta eritteestä määritetään Se-Prot, Se-Krea, Se-Na, Se-K, Se-LD, Se-Bil, Se-Amyl, Se-Trigly ja Se-Kol. Lisäksi seerumista määritetään vastaavat tulokset ja virtsata U-Prot, U-Krea, U-K ja U-Na.

Tuloksien ja kliinisten esitietojen pohjalta arvioidaan, onko sekreetissä seerumi-, virtsa-, sappi-, haima-, sylki- vai imutieperäistä nestettä. Sekoittumissuhteesta annetaan myös karkea arvio. Lisäksi arvioidaan, onko kyseessä eksudaattia vai transudaattia, jos se näytekohta huomioiden on aiheen.

Jos sekreetin neste on osin imuteistä, on Se-Trigly kohonnut vain, jos potilas on saanut rasvapitoista ravitsemusta enteraalisesti. Jos ravitsemus tila on rasvojen osalta niukkaa tai parenteraalista, imutienestettä ei voi luotettavasti erottaa.

Kroonisissa tulehdustiloissa (esim. pleuraneste ja tuberkuloosi, nivelneste ja nivelreuma) voi sekreetin kolesterolipitoisuus olla koholla verrattuna seerumin kolesteroliin.

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Huomautuksia

Tutkimuksesta annetaan lausunto, jota varten on tärkeää tietää esitietoja. Siksi tutkimusta tilatessa pyydetään pakollisina esitietoina näytteenottokohta, kliiniset esitiedot ja kysymyksen asettelu.

Jos eritteestä halutaan tutkia vain, onko siinä imunestettä, tilaa tutkimus Pf-Chylus (8687). Jos halutaan tutkia vain, onko siinä virtsaa, tilaa tutkimus Se-Virts-O (20542).

Tällä tutkimuksella ei voida erottaa likvoria. Sitä varten tilaa tutkimus Se-Likvo-O (3551).

Tutkimus Se-Neste-O päivitetty 04.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.