HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Brivarasetaami, seerumista

10387 S -Brivar

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta(at)synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Brivarasetaamihoidon seuranta.

Esivalmistelu

Näyte otetaan yleensä aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Ei geeliputkeen. Näyte otetaan lääkehoidon rutiiniseurannassa yleensä aamulla ennen seuraavaa annosta.

Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiakainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

LC-MS/MS

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Brivarasetaamia käytetään epilepsian hoidossa.

Farmakokinetiikka: Brivarasetaami imeytyy nopeasti ja täydellisesti, ja sen biologinen hyötyosuus on noin 100 %. Brivarasetaami sitoutuu heikosti plasman proteiineihin. Brivarasetaami metaboloituu pääasiassa hydrolysoitumalla ja vähäisemmässä määrin CYP2C19-entsyymin kautta. Brivarasetaamin puoliintumisaika on noin 9 tuntia. Eliminaatio voi hidastua iäkkäillä potilailla sekä maksan ja munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä.

Yhteisvaikutukset: Voimakkaat CYP2C19-entsyymin estäjät, kuten flukonatsoli, fluvoksamiini, voivat suurentaa brivarasetaamipitoisuutta, mutta yhteisvaikutuksen kliinistä merkitystä pidetään pienenä. CYP2C19-entsyymin induktorit, kuten entsalutamidi ja rifampisiini, voivat vähentää brivaratsetaamipitoisuutta kliinisesti merkittävästi.

Farmakogenetiikka: CYP2C19-aktiivisuutta vähentävät perinnölliset muunnokset vähentävät brivarasetaamin metaboliaa, mikä voi johtaa tavallista suurempiin plasmapitoisuuksiin ja haittavaikutusriskiin. Lisätietoa Farmakogenetiikkaoppaassa.

Tulkinta

Brivarasetaamipitoisuudet vaihtelevat yksilöllisesti. Epilepsian hoidossa kohtauksettomuus ja hoidon siedettävyys ovat ensisijaisia hoidon onnistumisen kriteerejä.

Brivarasetaamin pitoisuusmääritystä voi hyödyntää mm. hoitoon sitoutumisen arvioinnissa potilaalla, jolla on huono hoitovaste, mahdollisten annoksesta riippuvien lääkehaittojen arvioinnissa ja epäilyssä lääkkeiden yhteisvaikutuksista tai farmakokinetiikan muutoksista esimerkiksi raskauden tai sairauden takia. Terapeuttiseksi alueeksi on esitetty brivarasetaamipitoisuutta 2.4-4.2 mikromol/l (lääkeannoksella 2 x 50 mg/vrk), mikä perustuu retrospektiiviseen arvioon. Toksisia vaikutuksia saattaa esiintyä pitoisuuksilla yli 8.5 mikromol/l.

Lähteet:

Hiemke C ym. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: Update 2017. Pharmacopsychiatry. 2018,51:9-62.

Patsalos PN, Spencer EP, Berry DJ. Therapeutic Drug Monitoring of Antiepileptic Drugs in Epilepsy: A 2018 Update. Ther Drug Monit. 2018,40:526-548.

Tutkimus S -Brivar päivitetty 23.02.2024 / KT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.