HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S -Brivar (10387) Brivarasetaami, seerumista uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=10387
Tutkimuksen S -Brivar (10387) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta(at)synlab.fi
Brivarasetaamihoidon seuranta.
Näyte otetaan yleensä aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta.
Seerumiputki 5 ml
1 ml seerumia. Ei geeliputkeen. Näyte otetaan lääkehoidon rutiiniseurannassa yleensä aamulla ennen seuraavaa annosta.
Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiakainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.
LC-MS/MS
Viikon kuluessa
Brivarasetaamia käytetään epilepsian hoidossa.
Farmakokinetiikka: Brivarasetaami imeytyy nopeasti ja täydellisesti, ja sen biologinen hyötyosuus on noin 100 %. Brivarasetaami sitoutuu heikosti plasman proteiineihin. Brivarasetaami metaboloituu pääasiassa hydrolysoitumalla ja vähäisemmässä määrin CYP2C19-entsyymin kautta. Brivarasetaamin puoliintumisaika on noin 9 tuntia. Eliminaatio voi hidastua iäkkäillä potilailla sekä maksan ja munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä.
Yhteisvaikutukset: Voimakkaat CYP2C19-entsyymin estäjät, kuten flukonatsoli, fluvoksamiini, voivat suurentaa brivarasetaamipitoisuutta, mutta yhteisvaikutuksen kliinistä merkitystä pidetään pienenä. CYP2C19-entsyymin induktorit, kuten entsalutamidi ja rifampisiini, voivat vähentää brivaratsetaamipitoisuutta kliinisesti merkittävästi.
Farmakogenetiikka: CYP2C19-aktiivisuutta vähentävät perinnölliset muunnokset vähentävät brivarasetaamin metaboliaa, mikä voi johtaa tavallista suurempiin plasmapitoisuuksiin ja haittavaikutusriskiin. Lisätietoa Farmakogenetiikkaoppaassa.
Brivarasetaamipitoisuudet vaihtelevat yksilöllisesti. Epilepsian hoidossa kohtauksettomuus ja hoidon siedettävyys ovat ensisijaisia hoidon onnistumisen kriteerejä.
Brivarasetaamin pitoisuusmääritystä voi hyödyntää mm. hoitoon sitoutumisen arvioinnissa potilaalla, jolla on huono hoitovaste, mahdollisten annoksesta riippuvien lääkehaittojen arvioinnissa ja epäilyssä lääkkeiden yhteisvaikutuksista tai farmakokinetiikan muutoksista esimerkiksi raskauden tai sairauden takia. Terapeuttiseksi alueeksi on esitetty brivarasetaamipitoisuutta 2.4-4.2 mikromol/l (lääkeannoksella 2 x 50 mg/vrk), mikä perustuu retrospektiiviseen arvioon. Toksisia vaikutuksia saattaa esiintyä pitoisuuksilla yli 8.5 mikromol/l.
Lähteet:
Hiemke C ym. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: Update 2017. Pharmacopsychiatry. 2018,51:9-62.
Patsalos PN, Spencer EP, Berry DJ. Therapeutic Drug Monitoring of Antiepileptic Drugs in Epilepsy: A 2018 Update. Ther Drug Monit. 2018,40:526-548.