HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Ammoniumkloridikoe

1069 Pt-NH4Cl-R

Osatutkimukset

U -NH4pH

Tiedustelut

Kirurgisen sairaalan laboratorio uh. (09) 471 88252

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560

Suoritus

Potilaalle annetaan suun kautta 0.1 g NH4Cl/painokilo. Yhden kapselin sisältö on 0.5 g NH4Cl. Kapselit nautitaan runsaan veden kera 45 min kuluessa. Potilas tyhjentää rakkonsa 2 tuntia ennen kapselien nauttimista (esim. aamulla klo 6.00). Kaksi tuntia myöhemmin (klo 8.00) potilas tyhjentää rakkonsa ja tämä näyte otetaan talteen (0-näyte). Potilas nauttii kapselit ja tämän jälkeen uusi virtsanäyte otetaan kahden tunnin välein kokeen alusta lähtien kahdeksaan tuntiin asti (klo 10, 12, 14, 16). Kustakin (sekoitetusta) virtsanäytteestä lähetetään 50 ml laboratorioon. Kokeen aikana potilas saa muuten syödä ja juoda vapaasti. Asidoottisilla potilailla on syytä kontrolloida veren pH-arvoa kokeen aikana pyytämällä cB- tai aB-HE-tase kokeen alussa ja sen aikana (ammoniumkloridin anto voi voimistaa asidoosia).

Näyteastia

Muovipullo 50 ml

Menetelmä

pH-mittaus elektrodilla.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kahden päivän kuluessa

Tulkinta

Koetta käytetään etiologialtaan epäselvän metabolisen asidoosin tutkimiseen. Munuaisilla on tärkeä osuus happo-emästasapainon ylläpitämisessä. Antamalla eksogeenistä happoa voidaan tutkia munuaisten kykyä lisätä haponeritystä. Ammoniumkloridista (NH4Cl) muodostuu elimistössä suolahappoa. Munuaisten kyky erittää vetyioneja voi huonontua munuaistaudeissa, joissa primaarisesti esiintyy tubulusvaurioita (nefrokalsinoosi, nefriitit ym.) jo ennen kuin munuaisfunktio on muuten olennaisesti heikentynyt. Tällöin seurauksena on renaalinen tubulaarinen asidoosi, jonka toteamiseksi ammoniumkloridirasitusta käytetään. Erityisen käyttökelpoinen koe on partiaalisessa renaalisessa asidoosissa, jossa muut taudin manifestaatiot saattavat puuttua. Virtsan pH laskee 2 – 8 tuntia NH4Cl:n nauttimisen jälkeen normaalisti alle arvon 5.30 ja happoja erittyy vähintään 3.6 mmol/tunti. Jos virtsan pH ei laske alle 5.30, on kyseessä hapon erityshäiriö ja renaalinen tubulaarinen asidoosi, jos potilas ei ole hypokaleminen. pH:n lasku alle 5.30 sulkee pois distaalisen tubulaarisen asidoosin (tyyppi I), mutta kompensoidussa proksimaalisessa renaalisessa tubulaarisessa asidoosissa (tyyppi II) pH

Huomautuksia

Koetta ei tule tehdä, jos potilaalla on huomattava asidoosi (esim. veren pH alle 7.30 ja bikarbonaatti alle 15 mmol/l). Tällöin on jo olemassa maksimaalinen stimulus munuaisten haponeritykselle. Myös vaikea maksasairaus on vasta-aihe tutkimuksen suorittamiselle. Jos potilaalla on kaliumvajaus, tämä tulee korjata ennen koetta.

Tutkimus Pt-NH4Cl-R päivitetty 14.02.2011 / TP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 18.09.2020 klo 01:10.