HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Ammonium-ioni, plasmasta, paastotilassa

1071 fP-NH4-ion

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Maksakooman diagnostiikka ja hoidon seuranta, synnynnäisen hyperammonemian diagnostiikka ja seuranta, eräät lääkehoidot (valproaatti).

Esivalmistelu

Paasto suositellaan, vähintään kymmenen tuntia. Päivystystapauksissa sekä lapsipotilailla kliinisen tilanteen mukaan.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

1 ml plasmaa, lapset vähintään 0.2 ml. Näyte otetaan K2-EDTA-vakuumiputkeen. Kylmänäytteenotto ilman staasia. Mikäli näytettä ei saada vakuumitekniikalla voi näytteen ottaa avonäytteenottotekniikalla, mutta putki on suljettava nopeasti näytteenoton jälkeen. Sekoitettu näyte heti jäämurskaan tai jää-vesihauteeseen. Kylmäsentrifugointi viivyttelemättä. Analysoidaan heti erottelemattomasta plasmasta, tai plasma erotellaan välittömästi ja toimitetaan mahdollisimman pian kylmälähetyksenä määrityspisteeseen, mieluiten jäämurskassa. Ellei näytettä voida toimittaa määritykseen 120 minuutin kuluessa, on plasma pakastettava ja lähetettävä pakastettuna. Saman sairaala-alueen sisällä voidaan hyväksyä kylmänäytteenotolla otetun näytteen lähetys kokoverenä kylmägeelin välissä putkipostilla, kunhan näyte on perillä analysoivassa laboratoriossa alle 15 minuutissa.

Jo lievä hemolyysi häiritsee määritystä ja aiheuttaa virheellisen korkeita ammonium-ioniarvoja.

Menetelmä

Entsymaattinen

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset, 0 - 7 PV 30 - 140 µmol/l
Aikuiset ja lapset yli 7 PV alle 50 µmol/l

Tulkinta

Ammonium-ionia (NH4-ioni) muodostuu aineenvaihdunnassa proteiinien kataboliassa. Suurin määrä imeytyy kuitenkin suolistosta, jossa bakteerientsyymien katalysoimana muodostuu ammoniakkia proteiineista, aminohapoista ja ureasta. Tämä kuljetetaan porttilaskimon kautta maksaan, jonka ureasyklissä ammoniumioni sitoutuu niin tehokkaasti ureaan, että systeemiverenkierrossa NH4-ionia on normaalisti 5 - 10 kertaa pienempi pitoisuus kuin portaverenkierrossa. Korkea ammoniumionin pitoisuus häiritsee aivojen aineenvaihduntaa ja voi johtaa maksakoomaan.

Korkeita ammoniumionin pitoisuuksia tavataan mm. maksataudeissa (vaikeat hepatiitit ja kirroosit, Reyen syndrooma), kohonneessa portaverenkierron paineessa (verenkierron ohjautuminen kollateraalisuonten kautta maksan ohi), suolistoverenvuodoissa, ureasyklin ja aminohappoaineenvaihdunnan entsyymipuutoksissa (vastasyntyneet, pienet lapset), valproaattihoidossa (lääke lisää NH4-ionin muodostusta estämällä ureasykliä) ja munuaisten vajaatoiminnassa (ureapitoisuuden nousu johtaa ammoniumionipitoisuuden nousuun).

Lievempiä nousuja tavataan infektioissa, elektrolyytti- ja happoemästasapainon häiriöissä, proteiinipitoisen dieetin ja fyysisen rasituksen vaikutuksesta.

Huomautuksia

Määritysmenetelmä muuttunut HUSLABin sairaalalaboratorioissa 18.9.2019 alkaen (aikataulu alla). Tulostaso 20% aiempaa korkeampi yli 100 µmol/l pitoisuuksilla. Viiteraja 50 µmol/l ei ole muuttunut.

 18.9.2019: Jorvi, Hyvinkää, Peijas, Töölö ja Porvoo
 2.10.2019: Raasepori
 8.10.2019: Lohja
 30.10.2019: Meilahden/HUSLAB-talo
 Helmi-maaliskuu 2020: Malmi

HUOM! Erillinen tutkimus P -hs-NH4 on tarkoitettu vain kliinisen fysiologian Pt-LRasIsk-rasituskokeisiin, eikä sitä saa tilata mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Tutkimus fP-NH4-ion päivitetty 06.05.2024 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.