HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Diagnostinen gynekologinen irtosolunäyte, josta HPV-tutkimus pyydetty erikseen.

10900 Pt-PapaHPV

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratoriot 050 427 4264

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tarkkanen: jussi.tarkkanenathus.fi / 050 427 1915

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu vain HUSin Uudenmaan naistentautien poliklinikalla tehtäviin pyyntöihin. Genitaalialueen pahanlaatuiset kasvaimet ja niiden esiasteiden epäilyt, tulehdukset, epäselvät vuodot ja hoidon seuranta.

Näyteastia

ThinPrep-näyteastia

Näyte

Puhdista näytteenottopaikasta ylimääräinen lima ja valkovuoto pois ennen näytteenottoa. Kuiville limakalvoille voi käyttää kostutukseen keittosuolaa. Liukastegeelejä ja muita liukasteita ei saa käyttää.

Nestesytologinen ThinPrep-näyte otetaan erikoismuotoillulla kumiharjalla (Rovers Medical Devices). Harja ei sisällä lateksia eikä metalleja.

Ota näyteastia valmiiksi, ja avaa sen korkki ennen näytteenottoa. Tarkista, että potilaan tutkimustarra on liimattu pystysuoraan etiketin päälle. Etiketittömään kohtaan tarraa ei saa liimata.

Aseta näytteenottoharjan keskellä olevat pidemmät harjakset kohdunkaulakanavaan ja varmista, että lyhyemmät harjakset ovat hyvin kontaktissa portion limakalvoilla. Paina harjaa kevyesti limakalvoa vasten, ja pyöritä harjaa viisi täyttä kierrosta myötäpäivään. Painele harjaa välittömästi näytteenoton jälkeen näyteastian pohjaa vasten 10 X siten, että harjakset eroavat toisistaan. Huuhtele vielä lopuksi harja huljuttelemalla sitä voimakkaasti liuoksessa. Heitä näytteenottoharja pois ja kiristä näyteastian korkki niin, että korkissa ja näyteastiassa olevat pienet mustat merkit ovat kohdakkain.

Jos koetaan, että lieriösoluja on muuten vaikea saada näytteeksi, niin tarvittaessa voi käyttää myös perinteistä cervix-harjaa kumiharjan lisäksi. Cervix-harjaa pyöritetään kohdunkaulakanavassa yhteen suuntaan _ kierrosta, minkä jälkeen näyte siirretään välittömästi näyteastiaan kierittämällä harjaa näyteastian seinämiä pitkin 10 X. Lopuksi harjaa vielä huljutellaan voimakkaasti näyteastiassa, ja heitetään pois. Sekä kumiharjalla että cervix-harjalla otetut näytteet huuhdotaan samaan näyteastiaan.

Jos kohtu on poistettu kokonaan, otetaan näyte pelkästään vaginan pohjukasta.

ThinPrep-näytteet pakataan ja lähetetään niin, että ne ovat pystyasennossa. Ne voi lähettää tutkittavaksi samassa näytelaatikossa formaliininäytteiden kanssa.

Menetelmä

Nestesytologinen ThinPrep-menetelmä. Papanicolau-värjäys.

Meilahden laboratorion MS-näytesarjassa lausuttuna tutkimus on akkreditoitu (T055). Muissa toimipisteissä tutkimus on ei-akkreditoitu.

Tekotiheys

ma-pe

Tulkinta

Löydökset luokitellaan Bethesda-järjestelmän mukaisesti joko normaalisolukuvaan, hyvänlaatuisiin epiteelisolumuutoksiin tai sellaisiin epiteelisolumuutoksiin, jotka sisältävät lievät ja vahvat levyepiteelivauriot (eri asteiset kohdunkaulan levyepiteelisyövän esiasteet) tai lieriösolumuutokset. Myös mikrobifloora ja mahdollinen tulehdus ilmoitetaan. Hormoniarvio annetaan erikseen pyydettäessä. Lisäksi erillisellä lähetteellä pyydetyn HPV-testin (-hHPVNhO (6445)) tulos toistetaan raportissa.

Poikkeavista löydöksistä annetaan lausunto ja jatkotutkimus- tai kontrollinäytesuositus.

Huomautuksia

Lähetteessä tulee olla maininta kierron pituudesta, viimeisistä kuukautisista, muusta vuodosta, raskausviikosta tai menopaussista. Lisäksi tiedot hormoni- tai paikallishoidosta sekä aiemmista papa-muutoksista ja portion hoidosta sekä kliininen diagnoosi.

Tutkimus Pt-PapaHPV päivitetty 12.06.2024 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.