HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Diagnostinen gynekologinen irtosolunäyte, josta HPV-tutkimus pyydetty erikseen.

10900 Pt-PapaHPV

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratoriot (09) 471 74882

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tarkkanen: jussi.tarkkanenathus.fi / 050 427 1915

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu vain Ruoholahden naistentautien poliklinikalla tehtäviin pyyntöihin. Genitaalialueen pahanlaatuiset kasvaimet ja niiden esiasteiden epäilyt, tulehdukset, epäselvät vuodot ja hoidon seuranta.

Näyte

Irtosolunäyte otetaan suorakulmaiselle mattapää aluslasille (objektilasi), johon kirjoitetaan potilaan henkilötiedot.

Näytteitä otetaan samalle lasille kolmesta kohdasta seuraavasti:

1. Ensimmäinen näyte (vagina) lastaimen pyöreällä päällä emättimen taka- ja sivupohjukoista. 2. Toinen näyte (portio) lastaimen koveraksi muotoillulla päällä kiertäen sitä riittävän voimakkaasti kohdunsuun reuna-alueen ympäri. 3. Kolmas näyte (endocervix) harjalla kiertäen puoli kierrosta kohdun kaulakanavan seinämiä vasten niin syvältä kuin se kevyesti työntäen menee.

Kaikki näytteet vedetään poikittain kevyesti sivellen ja tasoittaen samalle objektilasille siten, että vaginanäyte tulee lasin päähän, portionäyte keskelle ja endocervix-näyte mattapäähän. Endocervix-näytettä lasille siirrettäessä on harjaa pyöriteltävä myös lasilla.

Jos vaginan, portion ja endocervixin limakalvot ovat kuivat, voidaan ottimien päät kostuttaa fysiologisella keittosuolalla ennen näytteenottoa, jotta saataisiin parempi solusaalis. Liukastegeelien ja muiden liukasteiden käyttö haittaa huomattavasti näytteen tulkintaa.

Vältä verisiä näytteitä. Jos kohtu on poistettu, otetaan näyte vaginan pohjukasta parhaiten harjalla.

Sivelyvalmiste ei saa kuivua, koska solut kuivuessaan menettävät muotoaan ja värjäytyvyyttään. Huolimattomasti otetut ja ennen kaikkea liian niukat näytteet ovat suurin syy negatiivisiin virheisiin. Näytteessä ei myöskään saa olla paksuja solukasoja.

Fiksaatio: näyte kiinnitetään välittömästi 96 % etanolissa vähintään 15 minuuttia, jonka jälkeen näytelasi ilmakuivataan. Myös spray-fiksatiivia voidaan käyttää. Jo alle minuutinkin kuivahtaminen ennen kiinnitystä huonontaa näytettä selvästi. Ennen lähetyskoteloon pakkaamista näytteen annetaan kuivua noin 20 min. Lisäksi on huomioitava , että näytelaseja ei tule pakata samaan pussiin tai kuljetuslaatikkoon formaliininäytteiden kanssa, koska pienikin määrä höyrystynyttä formaliinia pilaa näytteen.

Menetelmä

Sivelynäyte, Papanicolaun värjäys. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma-pe

Tulkinta

Löydökset luokitellaan Bethesda 2001- järjestelmän mukaisesti joko normaalisolukuvaan, hyvänlaatuisiin epiteelisolumuutoksiin tai sellaisiin epiteelisolumuutoksiin, jotka sisältävät lievät ja vahvat levyepiteelivauriot (eri asteiset kohdunkaulan levyepiteelisyövän esiasteet) tai lieriösolumuutokset. Myös mikrobifloora ja mahdollinen tulehdus ilmoitetaan.

Poikkeavista löydöksistä annetaan jatkotutkimus- tai kontrollinäytesuositus.

Huomautuksia

Lähetteessä tulee olla maininta kierron pituudesta, viimeisistä kuukautisista, muusta vuodosta, raskausviikosta tai menopaussista. Lisäksi tiedot hormoni- tai paikallishoidosta sekä aiemmista papa-muutoksista ja portion hoidosta sekä kliininen diagnoosi.

Tutkimus Pt-PapaHPV päivitetty 14.01.2022 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.