HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Angiotensiini-1-konvertaasi, seerumista, paastotilassa

1092 fS-ACE

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Automaatiolaboratorio, asiakaspalvelu, puh. (09) 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560

Indikaatiot

Sarkoidoosin diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Esivalmistelu

Potilas paastoaa yli yön ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml paastoseerumia. Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan (max 6 kk).

Menetelmä

Kineettinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Viitearvot

Kaikki alle 65 U/l

Tulkinta

Angiotensiini-I-konvertaasia (ACE), joka on peptidaasientsyymi, tavataan etupäässä keuhkojen endoteliaalisoluissa, missä se hajoittaa angiotensiini I:n vapauttamalla siitä C-terminaalisen histidyyli-leusiini-dipeptidin, jolloin muodostuu angiotensiini II:ta. Seerumin korkeita ACE-pitoisuuksia nähdään mm. aktiivissa sarkoidoosissa (erotuksena muista keuhkosairauksista) ja Gaucherin taudissa. ACE-määrityksellä voidaan seurata sarkoidoosin hoitovastetta ja taudin spontaania aktiivisuuden vaihtelua. Inaktiivissa taudissa ja steroidihoidossa olevilla tulos on normaali. ACE-määrityksellä voidaan myös varmistaa, että hypertensiopotilas käyttää hänelle määrättyä ACE-estäjää säännöllisesti.

Alle 18-vuotiailla lapsilla ja nuorilla tulostaso voi olla normaalitilanteissakin aikuistasoa korkeampi (jopa 20-50 %).

Tulkinnassa kannattaa huomioida, että hypertensiolääkkeenä käytetty ACE-estäjä (esim. enalapriili, lisinopriili) sitoutuu entsyymin aktiiviseen keskukseen ja vaikuttaa olennaisesti mittaustulokseen aktiviteettia alentavasti. Jotta fS-ACE tulos olisi diagnostiikassa tai hoidon seurannassa käyttökelpoinen, tulisi ennen tutkimusta olla vähintään viikon verran ilman ACE-estäjälääkitystä. Angiotensiinireseptorin salpaaja sen sijaan ei estä fS-ACE:n diagnostista käyttöä. ACE-genotyypillä (I/D-polymorfia) on vaikutusta ACE-tasoon (Viite 1).

1. Biller et al. Genotype-corrected reference values for serum angiotensin-converting enzyme. Eur Respir 2006: 28:1065-1090

Huomautuksia

Viitearvot muuttuneet 7.4.2020 (ks. tutkimustiedote 2020:34). Lasten viitearvo (alle 112 U/l) poistunut käytöstä. Aikuisten vanha viitearvo oli alle 70 U/l.

Tutkimus fS-ACE päivitetty 25.07.2022 / CP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 03.12.2023 klo 00:42.