HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Komplementti, SC5b-9-kompleksi, plasmasta

10982 P -SC5b-9

Tiedustelut

UTULAB laboratorio : (02) 333 7419, lääkäri : (02) 333 7526

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Komplementin aktivaation osoittaminen (infektiot, vaskuliitit, SLE, glomerulonefriitit).

Näyteastia

EDTA-putki 7 ml

Näyte

2 ml EDTA-plasmaa, (HUOM: EDTA-veri sentrifugoitava ja plasma erotettava välittömästi), pleura- tai synovianestettä, likvoria tai virtsaa myös EDTA-putkeen otettuna, (ks. näytteenotto-ohjeet) pakastetaan heti.

Näyte lähetetään hiilihappo-jäissä (sulatusta ja uudelleen jäädytystä on vältettävä). Jos näyte tulee laboratorioon seuraavana päivänä näytteenotosta, se (plasma erotettuna) voidaan lähettää sulana, kylmänä (+4 oC).

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Yleistä

Komplementin loppupään aktivaation seurauksena syntyvä C5b-C9-kompleksi inaktivoidaan liittämällä siihen vitronektiini (faktori S) ja näin syntyy liukoinen SC5b-9-kompleksi. Tätä ns. terminaalikompleksia (TCC eli MAC = Membrane Attack Complex) on osoitettu mm. veressä, likvorissa ja pleuranesteessä sekä systeemisissä autoimmuuni-sairauksissa (SLE) että kroonisissa tulehduksellisissa neurologisissa sairauksissa. Myös glomerulonefriiteissä testi on käyttökelpoinen: virtsan SC5b-9 taso kuvastaa taudin aktiviteettia. Liukoinen SC5b-9-kompleksi on verrattain stabiili ja säilyy elimistön nesteissä päiväkausia. Näytteeksi käy plasma tai seerumi.

Viitearvot

Kaikki alle 725 ng/ml

Tulkinta

Viitealue: < 725 ng/ml.

Komplementin terminaalikompleksien määritys mittaa sekä klassisen että vaihtoehtoisen tien aktivaatiota.

Klassinen tie aktivoituu immuunikompleksitaudeissa mm. SLE:ssa munuaisvaurion merkkinä, reumassa, johon liittyy vaskuliitteja sekä kroonisessa urtikariassa, johon liittyy hypokomplementemia.

Oikotien aktivaatiota esiintyy mm. gram-negatiivisessa bakteremiassa, membranoproliferatiivisessa (MPGN) ja poststreptokokkaalisessa glomerulonefriitissä (alkuvaiheessa) ja SLE:ssa.

Glomerulonefriiteissä terminaalikompleksien määritys kannattaa tehdä myös virtsanäytteestä.

Tutkimus P -SC5b-9 päivitetty 14.06.2017 / SK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 08.12.2019 klo 01:11.