HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Polyklooratut bifenyylit, seerumista, paastotilassa

11093 fS-PCB

Tiedustelut

Työterveyslaitos, Biomonitorointipalvelut, Simo Porras puh. 030 474 2105

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Altiste: Polyklooratut bifenyylivalmisteet.

Esivalmistelu

Aamunäyte: Näyte otetaan ennen työvuoron alkua työviikon tai altistumisjakson lopulla. Äkillisessä lyhytaikaisessa altistumisessa otetaan ensimmäinen mahdollinen paastonäyte.

Näyteastia

Seerumiputki 2 x 10 ml

Näyte

8 ml seerumia erotetaan erikoispestyyn lähetysputkeen. Erikoispestyjä lähetysputkia voi tilata Työterveyslaitokselta puh. 030 4742861.

Seerumi säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.

Lähetysosoite: työterveyslaitos, Biomonitorointipalvelut, Topeliuksenkatu 41 a A, 00250 Helsinki

Menetelmä

Kaasukromatografinen. Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

n. kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Noin 3 viikon kuluttua

Viitearvot

Kaikki 0 - 2 µg/l

Tulkinta

Altistumattomien viiteraja: PCB-yhdisteiden summa 1,0 µg/l, 50-vuotiaat ja sitä nuoremmat. 1,8 µg/l yli 50-vuotiaat.

Työministeriön päätöksen 838/1993 mukaan PCB-yhdisteet ovat syöpävaarallisia. Valtioneuvoston asetuksen 1335/2004 mukaan syöpävaarallisten kemikaalien voidaan arvioida vaarantavan äidin tai sikiön terveyden. Täten raskaana olevien ei tule altistua PCB:lle, ts. seerumin PCB-pitoisuus ei saa ylittää altistumattomien viiterajaa 1,0 µg/l.

Polyklooratuille bifenyyleille (PCB-yhdisteet) altistutaan pääasiassa kondensaattorien ja muuntajien valmistuksen ja korjauksen sekä onnettomuuksien yhteydessä. PCB-altistumisen on todettu aiheuttaneen yleisoireita, limakalvojen ja ihon ärsytystä, klooriaknea sekä kohonneita seerumin transaminaasi- ja triglyseridiarvoja. PCB-yhdisteet imeytyvät elimistöön pääasiallisesti keuhkojen ja ruoansulatuskanavan kautta. Rasvaliukoisuutensa vuoksi useilla PCB-yhdisteillä on voimakas taipumus keräytyä rasvakudokseen ja muihin runsaasti rasvaa sisältäviin elimiin sekä maksaan. PCB-yhdisteet metaboloituvat melko huonosti elimistössä.

Huomautuksia

Viitearvo on muuttunut 1.1.2014.

Tutkimus fS-PCB päivitetty 15.11.2017 / AT

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.07.2020 klo 14:19.