HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bakteeri, veriviljely, seulomaton näyte

1153 B -BaktVi

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Eveliina Tarkka: eveliina.tarkkaathus.fi / 050 427 2496 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Indikaatiot

Sepsiksen (bakteerin tai sienen aiheuttama), endokardiitin tai meningiitin epäily.

Esivalmistelu

Noudatettava tarkkaa aseptiikkaa.

Näyteastia

Bactalert aerobi- ja anaerobipullot

Näyte

Kaksi veriviljelynäytettä (2x2 pulloa) on yleensä riittävä määrä. Kaksi veriviljelynäytettä voidaan ottaa yhdellä pistokerralla. Yhden minuutin aikaväli tutkimuspyynnöissä ilmoittaa ottojärjestyksen. Endokardiittiepäilyssä voidaan ottaa esim. 4 veriviljelynäytettä (4x2 pulloa) vuorokauden kuluessa eri aikoina. Näyte pyritään ottamaan ennen mikrobilääkkeen aloitusta, mutta käynnissä oleva mikrobilääkehoito ei kuitenkaan ole este veriviljelyn ottamiselle. Näytteenottokohdan iho puhdistetaan erityisen huolellisesti kontaminaatioiden välttämiseksi.

Näyte otetaan siipineulalla tai 20 ml:n kertakäyttöruiskulla. Huoneenlämpöisen veriviljelypullon muovinen korkki poistetaan ja alla oleva kuminen korkki desinfioidaan. Siipineulalla näyte otetaan ensin aerobi- ja sen jälkeen anaerobipulloon, ruiskuun otettu näyte ensin anaerobipulloon, sen jälkeen aerobipulloon. Näin vältetään ilman joutuminen anaerobipulloon. Vakuumia ei oteta loppuun.

Aikuiset: 8-10 ml (max 10 ml) kumpaankin pulloon. Lapset: ensisijaisesti lasten aer-pullo 1-4 ml, tarvittaessa an-pullo 5-8 ml.

Menetelmä

Viljely, seulonta. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Joka päivä (ma-su).

Tulokset valmiina

N. 1 vrk:n-1 viikon aikana. Positiiviset pullot lähetetään jatkotutkimuksiin heti, kun pullossa on havaittu kasvua (B-BaktJVi). Alustava värjäystulos ilmoitetaan hoitavaan yksikköön puhelimitse mahdollisimman pikaisesti. Jatkotutkimuksesta vastataan bakteerin nimi ja mikrobilääkeherkkyydet yleensä seuraavana päivänä. Negatiiviset veriviljelyt vastataan 6 vrk:n kasvatuksen jälkeen.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Huomautuksia

Potilaan työdiagnoosi on syytä mainita lähetteessä! Antibioottihoito voi aiheuttaa viiveen tuloksen valmistumisessa tai väärän negatiivisen tuloksen. Veriviljelyitä voidaan kuitenkin ottaa myös antibioottihoidon aikana.

Epäiltäessä tartuntavaarallista patogeenia, esim. Brucella, Burkholderia pseudomallei (melioidoosi), Francisella tularensis tai Yersinia pestis (rutto) tulee laboratorioon aina ilmoittaa ennen näytteen lähettämistä p. 050-4272222. Näytteisiin tulee laittaa selkeä merkintä tartuntavaarasta.

Mikäli kasvatusaikaa halutaan pidentää hidaskasvuista bakteeria epäiltäessä (esim. endokardiittiepäily), siitä tulee ilmoittaa bakteriologian laboratorioon erikseen puhelimitse p. 050-4272222 tai 47175816. Pitkäkasvatusaika on enimmillään 14 vrk.

Tutkimus B -BaktVi päivitetty 26.03.2020 / AN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.09.2020 klo 01:09.