HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bakteeri, likvorviljely, seulomaton näyte

1154 Li-BaktVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 75816, 471 73040 tai 050 427 2222

Yhteyshenkilöt

lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Akuutin bakteerimeningiitin epäily.

Näyteastia

Suklaa-, verimalja ja putki

Näyte

Akuuttia meningiittiä epäiltäessä otetaan muutama pisara selkäydinnestettä suoraan punktioneulasta tuoreille, huoneenlämpöisille veri- ja suklaamaljoille sekä steriiliin putkeen.

Tarkista ennen käyttöä elatusainemaljojen käyttökelpoisuus (viimeinen käyttöpvm merkitty maljan kylkeen) ja että ne ovat silmämääräisesti arvioiden käyttökelpoisia (maljat eivät esim. ole kuivuneet eikä niillä ole havaittavissa kontaminoivia bakteeripesäkkeitä).

Maljat ja putki tulee toimittaa laboratorioon välittömästi. Kuljetusta odotettaessa maljoja kasvatetaan +35 C hiilidioksidikaapissa tai -pussissa ja putkeen otettua näytettä säilytetään huoneenlämmössä. Välittömästi näytteenoton jälkeen maljaa ei saa käännellä, mutta näytteen imeydyttyä maljalla (10-15 min) sitä käsitellään ja inkuboidaan kansipuoli alaspäin.

Anaerobi-infektiota epäiltäessä (esim. neurologinen/neurokirurginen tai immuunivajeinen potilas) otetaan näytettä myös anaerobiampulliin tai steriiliin tyhjiöputkeen (Venoject tai vastaava), jolloin siitä tutkitaan myös anaerobibakteerit.

Menetelmä

Viljely, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2 työpäivän aikana. Merkitseväksi katsottu positiivinen löydös ilmoitetaan heti puhelimitse.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Mikäli löydöstä pidetään kontaminanttina, se mainitaan.

Huomautuksia

Mikrobilääkehoito voi aiheuttaa viiveen tuloksen valmistumisessa tai väärän negatiivisen tuloksen. Veriviljely suositellaan otettavaksi aina samanaikaisesti.

Tutkimus Li-BaktVi päivitetty 18.12.2023 / JT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.