HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

D-vitamiini-25-OH, plasmasta

1220 P -D-25

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

D-vitamiinin puutteen tai yliannostuksen epäily sekä kalsiumaineenvaihdunnan häiriöiden selvittely.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Näyte suojataan suoralta auringon valolta, mutta foliota ei kuitenkaan tarvita. Näyte voidaan lähettää sentrifugoimattomana huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä työpäivän aikana (voidaan käyttää myös geelitöntä putkea). Muussa tapauksessa näyte sentrifugoidaan ja plasma erotellaan Greinerin putkeen (Vacuette, tuotenumero 459001). Näyte tulee erotella myös geelin päältä!

Plasmanäyte säilyy 4 vrk jääkaappilämpötilassa. Pitempiaikaista säilytystä varten plasma pakastetaan.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Menetelmä antaa D3- ja D2-muotojen yhteispitoisuuden. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe), tulos valmis viikossa.

Tulokset valmiina

Saman viikon kuluessa.

Viitearvot

Tavoitearvo kaikilla yli 50 nmol/l
KYMENLAAKSON LAB, Hoitoalue yli 50 nmol/l

Tulkinta

Elimistön D-vitamiini muodostuu ihossa UV-valon vaikutuksesta 7-dehydrokolesterolista (D3-muoto) ja osa saadaan ravinnon mukana tulleesta D- vitamiinista (D3- ja D2 -muodot). Maksassa niistä muodostetaan hydroksylaation kautta 25-OH-D-vitamiinia (P -D-25), joka on verenkierrossa esiintyvä pääasiallinen D- vitamiinimetaboliitti. P -D-25: llä on auringon valoa seuraava vuodenaikavaihtelu. Pitoisuus on korkeimmillaan loppukesällä ja matalimmillaan keskitalvella. P -D-25 metaboloituu 1,25(OH)2-D-vitamiiniksi pääosin munuaisissa sijaitsevan 1- hydroksylaasientsyymin vaikutuksesta. 1,25(OH)2-D-vitamiinia esiintyy verenkierrossa pieninä pitoisuuksina ja se kuvastaa biologisesti aktiivin D-vitamiinin määrää.

P-D-25:n määritys riittää D-vitamiinin puutos- ja yliannostustilojen selvittämiseen. P-D-25:n pitoisuus korreloi paremmin D-vitamiinin puutteen kliinisiin oireisiin ja löydöksiin ja kuvastaa paremmin myös elimistön D- vitamiinivarastoja ja D-vitamiinin saantia kuin 1,25(OH)2-D- vitamiini (S -D-1,25). S -D-1,25:n määritystä käytetään vain erikoistapauksissa, joissa selvitetään 1- hydroksylaatioon vaikuttavia sairauksia tai perinnöllisiä D- vitamiiniaineenvaihdunnan tauteja.

D-vitamiinin puutteen voivat aiheuttaa vähäinen auringonvalo (UV) tai puutteellinen ravinto (vanhuksilla ja laitospotilailla), G -I-kanavan, maksan tai munuaisten sairaudet tai pitkäaikainen epilepsialääkitys. D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsille riisitaudin ja aikuisille osteomalasian. Vaikean puutteen rajana on pidetty tasoa 25 nmol/l. Lievä D- vitamiinin puute voi aiheuttaa sekundaarisen hyperparatyreoosin ja osteoporoosin. P -D-25- pitoisuus nousee D- vitamiini-hoidon aikana.

D-vitamiinin viitearvot- ja tavoitetasot vaihtelevat riippuen lähteestä ja määritysmenetelmästä. Osteoporoosin Käypä hoito-suosituksen mukainen 25-OH-D-vitamiinin pitoisuuden tulkinta on seuraava:

Alle 25 nmol/l: vakava puutos

Alle 50 nmol/l: puutos

50-75 nmol/l: yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus

75-120 nmol/l: tavoitepitoisuus osteporoosipotilaalla

Toksinen pitoisuus yli 375 nmol/l.

P -D-25 -vitamiinipitoisuus 50 nmol/l on minimitaso, joka tulisi ylittyä kaikkina vuodenaikoina. Kirjallisuuden mukaan D-vitamiinitasoa 75 nmol/l tai yli pidetään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltavana.

Huomautuksia

Määritys voidaan tehdä myös seerumista.

Tutkimus P -D-25 päivitetty 23.10.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 12.12.2018 klo 03:16.