HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Deksametasonikoe, lyhyt

1225 Pt-DXM-R1

Osatutkimukset

S -Kors/R

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30-15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 040 486 9961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Hyperkortisolismin diagnostiikka. Koe soveltuu parhaiten polikliiniseen käyttöön seulontakokeeksi. Koe ei kuitenkaan sovellu seulontaaan estrogeenihoitoa saaville potilaille, joille tulee käyttää vuorokausivirtsan vapaan kortisolin määritystä (2130 dU -Kors-V).

Esivalmistelu

Koe voidaan suorittaa polikliinisesti. Hoidosta vastaava osasto tai lääkäri antavat potilaalle deksametasonilääkkeen (1 mg tai 1,5 mg tabletti) ja ohjeistavat potilasta sen otossa (huom. lasten pienet DXM-annokset). Laboratorio hoitaa toimintakokeessa vain verinäytteiden oton.

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Mahdollisuuksien mukaan kaikki lääkkeet tulisi jättää pois viikon ajaksi ennen koetta. Erityisesti glukokortikoidit, keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja maksan mikrosomaalisten entsyymien aktiivisuutta lisäävät lääkeaineet voivat häiritä tulkintaa. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Suoritus

Potilas nauttii illalla klo 23 deksametasonia 1 mg tai 1.5 mg. Isommilla lapsilla annos 1 mg, alle 1 vuotiailla 0.5 mg. Verinäyte otetaan seuraavana aamuna klo 8 (klo 7-9.00).

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 100 µl.

Tulokset valmiina

Kolmen päivän kuluessa.

Tulkinta

Deksametasoni jarruttaa ACTH:n eritystä ja tämän kautta myös kortisolin eritystä. Vaikutus kohdistuu sekä hypotalamukseen että aivolisäkkeeseen.

Terveellä henkilöllä lyhyessä deksametasonikokeessa aamun S-Korsol on normaalisti alle 100 nmol/l (Huom! KYMENLAAKSO alle 80 nmol/l), useimmiten alle 50 nmol/l eli ns. jarrutusvaikutus kortisolin tuotantoon tulee selvästi esiin.

Deksametasonin jarrutusvaikutus puuttuu tai se on vähentynyt Cushingin oireyhtymän eri muodoissa sekä endogeenisessä depressiossa. Joskus poikkeava tulos todetaan lihavuudessa, stressitilanteiden yhteydessä ja anoreksia nervosassa ja jopa terveillä ihmisillä.

Poikkeava tulos on yleensä syytä kontrolloida tai tutkimuksia voidaan jatkaa vuorokausivirtsan vapaan kortisolin määrityksellä (2130 dU-Kors-V) tai pitkällä deksametasonikokeella (1226 Pt-DXM-R2), jossa vääriä positiivisia on harvemmin kuin lyhyessä deksametasonikokeessa.

Huomautuksia

Deksametasonitesti voidaan tehdä 1 mg tai 1.5 mg:n deksametasonitabletilla.

Deksametasoni vaikuttaa mm. steroidihormonien (esim. testosteroni, aldosteroni, DHEAS) ja fP-Gluk tasoon, joten nämä on parempi tutkia joko koetta edeltävästi tai vähintään 48 tuntia kokeen jälkeen.

Tutkimus Pt-DXM-R1 päivitetty 25.01.2019 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.10.2019 klo 01:10.