HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Deksametasonikoe, lyhyt

1225 Pt-DXM-R1

Osatutkimukset

S -Kors/R

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30-15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Hyperkortisolismin diagnostiikka. Koe soveltuu parhaiten polikliiniseen käyttöön seulontakokeeksi. Koe ei kuitenkaan sovellu seulontaaan estrogeenihoitoa saaville potilaille, joille tulee käyttää vuorokausivirtsan vapaan kortisolin määritystä (2130 dU -Kors-V).

Esivalmistelu

Koe voidaan suorittaa polikliinisesti. Hoidosta vastaava osasto tai lääkäri antavat potilaalle deksametasonilääkkeen (1 mg tai 1,5 mg tabletti) ja ohjeistavat potilasta sen otossa (huom. lasten pienet DXM-annokset). Laboratorio hoitaa toimintakokeessa vain verinäytteiden oton.

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Mahdollisuuksien mukaan kaikki lääkkeet tulisi jättää pois viikon ajaksi ennen koetta. Erityisesti glukokortikoidit, keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja maksan mikrosomaalisten entsyymien aktiivisuutta lisäävät lääkeaineet voivat häiritä tulkintaa. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Suoritus

Potilas nauttii illalla noin klo 23 deksametasonia 1 mg tai 1.5 mg. Isommilla lapsilla annos 1 mg, alle 1 vuotiailla 0.5 mg. Verinäyte otetaan seuraavana aamuna noin klo 8 (klo 7-9.00).

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 100 µl.

Tulokset valmiina

Arkisin (ma-pe)

Tulkinta

Deksametasoni jarruttaa ACTH:n eritystä ja tämän kautta myös kortisolin eritystä. Vaikutus kohdistuu sekä hypotalamukseen että aivolisäkkeeseen. Terveillä aikuisilla jarrutusvaikutus kortisolin tuotantoon tulee selvästi esiin ja kokeen normaali tulos on aamun S-Kors/R alle 50 nmol/l. Poikkeava tulos on S-Kors/R yli 100 nmol/l. Harmaa-alue on 50-100 nmol/l, jolloin kliinisestä kuvasta riippuen tulos on normaali tai suositellaan kokeen toistoa, syljen keskiyön kortisolia (6358 Sa-Korsol) tai vuorokausivirtsan kortisolia (2130 dU-Kors-V).

Deksametasonin jarrutusvaikutus puuttuu tai se on vähentynyt Cushingin oireyhtymän eri muodoissa sekä endogeenisessä depressiossa. Joskus poikkeava tulos todetaan lihavuudessa, stressitilanteiden yhteydessä ja anoreksia nervosassa ja jopa terveillä ihmisillä.

Poikkeava tulos on usein hyvä kontrolloida tai tutkimuksia voidaan jatkaa syljen tai virtsan tutkimuksilla.

Huomautuksia

Deksametasoni vaikuttaa kortisolin lisäksi muiden steroidihormonien (esim. testosteroni, aldosteroni, DHEAS) ja fP-Gluk tasoon. Mikäli myös jokin näistä halutaan määrittää, näyte tulee ottaa joko DXM-koetta edeltävästi tai vähintään 48 tuntia kokeen jälkeen. Tämä koskee myös syljen kortisoli (Sa-Korsol) tutkimusta.

Tutkimus Pt-DXM-R1 päivitetty 24.10.2023 / TL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.