HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Delta-aminolevulinaatti, virtsasta

1230 U -DALA

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh. 09 471 73778

Yhteyshenkilöt

kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646

Esivalmistelu

B-vitamiinit ja niitä sisältävät valmisteet häiritsevät määritystä. B-vitamiinien nauttimista tulisi välttää 10 vrk ennen näytteenottoa. Myös muiden vitamiinivalmisteiden nauttimista tulisi välttää 3 vrk ennen näytteen ottoa.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

10 ml kertavirtsaa. Aamuvirtsaa tai vähintään 4 tuntia rakossa ollutta virtsaa.

On tärkeää, että näyte suojataan valolta ja säilytetään viileässä. Näyte lähetetään kylmälähetyksenä. Mikäli näytettä ei voida toimittaa laboratorioon vuorokauden kuluessa kertavirtsanäytteen ottamisesta, näyte on pakastettava ja lähetettävä pakastelähetyksenä viikon kuluessa.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Viitearvot

KAIKKI alle 34 µmol/l

Tulkinta

Delta-aminolevulinaatti (DALA) muodostuu elimistössä hemisynteesiä rajoittavan entsyymin, delta-aminolevulinaattisyntaasin (DALAS), katalysoimana. DALA-pitoisuus sekä veressä että virtsassa lisääntyy ALA-syntaasin aktiivisuuden kohotessa ja jonkin hemisynteesin myöhemmän entsyymin aktiivisuuden samanaikaisesti alentuessa. Näin tapahtuu akuuteissa porfyrioissa sekä lyijy- ja elohopeamyrkytyksissä.

Lapsilla virtsan DALA-pitoisuuden mittaaminen on parempi lyijymyrkytyksen toteamisessa kuin veren lyijymääritys. Virtsan DALA saattaa kohota myös periytyvässä tyrosinemiassa ja raskauden loppuvaiheessa.

Huomautuksia

Tietoa porfyrioista sivulta http://www.porphyria-europe.com

Tutkimus U -DALA päivitetty 21.11.2023 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.07.2024 klo 00:40.