HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Amfetamiini, enantiomeerit (D- ja L-muotojen erittely), virtsasta

12494 U -Amf-ena

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Amfetamiinin enantiomeerien (D- ja L-muodot) pitoisuuksien määrittäminen ja niiden suhteen perusteella arviointi viittaako löydös lääkevalmisteen vai laittoman huumausaineen käyttöön.

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Näyte

Kyseessä on U -AmfetCt:n jatkotutkimus ja tulee tehdä samasta putkesta kuin U -Amfet-ena. Tutkimus voidaan pyytää yhdessä U -AmfetCt-tutkimuksen kanssa tai jälkikäteen. Positiivisia U -AmfetCt-näytteitä säilytetään yhden kuukauden ajan, jona aikana enantiomeeritutkimus on pyydettävä.

Näytemäärä: 5 ml kertavirtsaa. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

2 viikon sisällä.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Tutkimuksessa määritetään amfetamiinin enantiomeerien (D- ja L-muodot) pitoisuudet (ng/ml) ja arvioidaan niiden suhteen perusteella viittaako löydös lääkevalmisteen vai laittoman huumausaineen käyttöön. Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Tutkimus U -Amf-ena päivitetty 26.10.2021 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.11.2022 klo 01:26.