HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Amfetamiini, enantiomeerit (D- ja L-muotojen erittely), virtsasta

12494 U -Amf-ena

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta(at)synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Amfetamiinin enantiomeerien (D- ja L-muodot) pitoisuuksien määrittäminen ja niiden suhteen perusteella arviointi viittaako löydös lääkevalmisteen vai laittoman huumausaineen käyttöön.

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Näyte

Kyseessä on jatkotutkimus, joka voidaan tehdä aiemmasta amfetamiiniposiitivisesta seulontanäytteestä. Tutkimus voidaan tehdä myös uudesta näytteestä, jos on epäily amfetamiinin positiivisuudesta. Näyte otetaan valvottuna. Näytteitä säilytetään tutkimuksesta riippuen 1-2 kuukauden ajan, jona aikana enantiomeeri- tutkimus on pyydettävä. Tilattaessa tutkimus aiemmasta näytteestä on oltava yhteydessä HUS Diagnostiikkakeskuksen asiakaspalveluun puh. (09) 471 72579.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

2 viikon sisällä.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Tutkimuksessa määritetään amfetamiinin enantiomeerien (D- ja L-muodot) pitoisuudet (ng/ml) ja arvioidaan niiden suhteen perusteella viittaako löydös lääkevalmisteen vai laittoman huumausaineen käyttöön. Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Tutkimus U -Amf-ena päivitetty 20.06.2024 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.