HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

EEG aikuiset, uni

1298 Pt-EEG-Ud

Tiedustelut

KNF-osastot: Meilahden sairaala (09) 471 72492, Jorvin sairaala (09) 471 82010, Peijaksen sairaala 040 626 7676 Hyvinkään sairaala (019) 4587 2747, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat (019) 380 1330, Porvoon sairaala 050 427 9292 , Kymenlaakson keskussairaala p.044 223 1816, Etelä-Karjalan keskussairaala p. 040 169 9274.

Indikaatiot

Uni-/unideprivaatio-EEG:llä selvitetään aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä. Tärkeimmät käyttöaiheet ovat kohtauksellisten oireiden selvittely sekä epilepsiaepäily. Tutkimus tilataan Apotti-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä. HUOM! Päivystykselliset EEG-tutkimukset tilataan aikuisille koodilla Pt-EEG-3 (6281).

Esivalmistelu

Hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat, hiustenmuotoilutuotteita ei saa käyttää. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei välttämättä saada kokonaan pois ilman hiusten pesua. Osastolla ei ole mahdollisuutta hiusten pesuun. Tutkimuksessa ei yleensä pyritä saamaan aikaan kohtausta, joten säännölliseen lääkitykseen ei tarvitse tehdä muutoksia. Keskushermostoon vaikuttavien tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttöä olisi hyvä välttää mikäli mahdollista (esim. edeltävien kolmen vuorokauden ajan). Tavallisesta poikkeavaa kahvin, kolajuomien, teen ja energiajuomien juomista kannattaa välttää erityisesti 2 tunnin ajan ennen tutkimuksen alkua.

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että potilas on tutkimukseen tullessa väsynyt ja edeltävän yön yöuni on jäänyt selvästi normaalia lyhyemmäksi. Mikäli potilas nukkuu normaalisti kahdeksan tunnin yöunia, ohjataan potilas rajoittamaan uni tutkimusta edeltävänä yönä esimerkiksi ajalle klo 24-04. Potilas voi myös rajoittaa untaan edeltävänä yönä eri tavalla, mikäli hän kokee siten olevansa varmasti väsyneempi tutkimuksessa. Lähettävä lääkäri voi myös määrätä unideprivaation kestoksi koko yön, tyypillisesti esimerkiksi uusintatutkimuksissa, jos tavanomainen valvotuksen jälkeinen uni-EEG ei ole ollut tarpeeksi informatiivinen.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Menetelmä

Tutkimus tehdään yleensä potilaan ollessa makuuasennossa. EEG:tä mitataan elektrodimyssyn avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan silmänliikkeitä ja EKG:ta ihon pinnalta. Valveessa aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä aktivaatioina silmien avaamista ja sulkemista, vilkkuvaloa (alle 60-vuotiailla) sekä hyperventilaatiota (alle 30-vuotiailla). Tutkimuksessa rekisteröidään myös ärsykkeetöntä aikaa potilaan maatessa selällään rentoutuneena, tavoitteena on saada mukaan vireydentilan laskua ja hieman unta. Tutkimuskäynti kestää yleensä noin 1,5-2 tuntia. Tutkimus on vaaraton.

Meilahden sairaala, Jorvin sairaala, Peijaksen sairaala, Hyvinkään sairaala, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat, Kymenlaakson keskussairaala: Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa potilaalle tulkin tutkimukseen.

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apotti -järjestelmään. Lisäksi lausunto voi olla luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä.

Tutkimus Pt-EEG-Ud päivitetty 14.08.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.