HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-SomResG (12981) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384
Tutkimuksen tärkeimmät käyttöalueet ovat gastroenteropankreaattiset tuumorit (mm. insulinooma, glukagonooma, vipooma, karsinoidi) ja eräät muut neuroendokriiniset kasvaimet (mm. neuroblastooma, feokromosytooma, paragangliooma). Somatostatiinireseptoripositiivisia ovat myös eräät hypofyysituumorit, mikrosellulaariset keuhkokarsinoomat, lymfoomat (Hodgkinin tauti ja non-Hodgkin) ja eräät melanoomat. Oktreotidikuvaus kannattaa tehdä epäiltäessä erityisesti neuroektodermaalista tuumoria primääristi sekä oktreotidipositiivisten tuumorien hoitovasteen arvioinnissa sekä residiivien ja metastaasien paikantamisessa.
Oktreotiditerapia on lopetettava viikkoa ennen tutkimusta. Ensimmäisen tutkimuspäivän iltana eli ennen 24 tunnin ja 48 tunnin kuvauksia annetaan tarvittaessa laksatiivia.
Gammakuvaukset tehdään 1 tunnin, 24 tunnin ja 48 tunnin kuluttua injektiosta. Tarvittaessa tehdään tomografia (SPECT). Kuvauksen kesto on noin 3 x 2 tuntia.
Merkkiaineena käytettävä radiolääke on 111In-pentetreotidi. Tämän leimatun somatostatiinianalogin avulla voidaan visualisoida somatostatiinireseptoripositiivisia tuumoreita.
Somatostatiinireseptoripositiiviset tuumorit visualisoituvat yleensä voimakkaina kertyminä ja kertymäsuhde lisääntyy myöhäiskuvauksissa. Noin 90 % neuroektodermaalista tuumoreista löytyy primääristi oktreotidikuvauksella. Oktreotidipositiivisten tuumorien seuranta sekä residiivien ja metastaasien paikantaminen onnistuu erinomaisesti, koska menetelmällä on korkea osuvuus. Menetelmällä voidaan myös valita oktreotidihoitoon soveltuvat potilaat.
Vastaus sisältää kokokeho- ja paikalliskuvat, lausunnon ja tarvittaessa tomografiakuvasarjan.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet Alle 18-vuotiaille erityistä harkintaa noudattaen.