HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Somatostatiinireseptoreiden gammakuvaus (JN7AN) Pt-SomResG

12981 Pt-SomResG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Tutkimuksen tärkeimmät käyttöalueet ovat gastroenteropankreaattiset tuumorit (mm. insulinooma, glukagonooma, vipooma, karsinoidi) ja eräät muut neuroendokriiniset kasvaimet (mm. neuroblastooma, feokromosytooma, paragangliooma). Somatostatiinireseptoripositiivisia ovat myös eräät hypofyysituumorit, mikrosellulaariset keuhkokarsinoomat, lymfoomat (Hodgkinin tauti ja non-Hodgkin) ja eräät melanoomat. Oktreotidikuvaus kannattaa tehdä epäiltäessä erityisesti neuroektodermaalista tuumoria primääristi sekä oktreotidipositiivisten tuumorien hoitovasteen arvioinnissa sekä residiivien ja metastaasien paikantamisessa.

Esivalmistelu

Oktreotiditerapia on lopetettava viikkoa ennen tutkimusta. Ensimmäisen tutkimuspäivän iltana eli ennen 24 tunnin ja 48 tunnin kuvauksia annetaan tarvittaessa laksatiivia.

Suoritus

Gammakuvaukset tehdään 1 tunnin, 24 tunnin ja 48 tunnin kuluttua injektiosta. Tarvittaessa tehdään tomografia (SPECT). Kuvauksen kesto on noin 3 x 2 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytettävä radiolääke on 111In-pentetreotidi. Tämän leimatun somatostatiinianalogin avulla voidaan visualisoida somatostatiinireseptoripositiivisia tuumoreita.

Tulkinta

Somatostatiinireseptoripositiiviset tuumorit visualisoituvat yleensä voimakkaina kertyminä ja kertymäsuhde lisääntyy myöhäiskuvauksissa. Noin 90 % neuroektodermaalista tuumoreista löytyy primääristi oktreotidikuvauksella. Oktreotidipositiivisten tuumorien seuranta sekä residiivien ja metastaasien paikantaminen onnistuu erinomaisesti, koska menetelmällä on korkea osuvuus. Menetelmällä voidaan myös valita oktreotidihoitoon soveltuvat potilaat.

Vastaus sisältää kokokeho- ja paikalliskuvat, lausunnon ja tarvittaessa tomografiakuvasarjan.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet Alle 18-vuotiaille erityistä harkintaa noudattaen.

Tutkimus Pt-SomResG päivitetty 27.02.2018 / MH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.