HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elohopea, verestä

1314 B -Hg

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Altistusselvittelyt.

Esivalmistelu

Työvaatteet vaihdetaan ennen näytteenottoa. Näyte voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Näyteastia

Hivenaineputki, Na-hepariini, 6 ml

Näyte

Ennen varsinaista näytteenottoa otetaan yksi ylimääräinen putki verta niin, että ihon pistoskohta ja neula huuhtoutuvat.

Analyysiin tarvittava miniminäytemäärä 4 ml kokoverta. Näytteenottoon käytetään erityisesti metalli- ja hivenaineanalyyseihin tarkoitettuja EDTA- hivenaineputkia: (esim. BD Vacutainer 368381) tai Na-hepariinihivenaineputkeen (esim. Vacuette 456080). Kokoverinäytteet sekoitetaan hyvin näytteenotossa, niin että EDTA- tai hepariini sekoittuu täysin veren kanssa. Hyytymät häiritsevät määritystä.

Säilyy 1 viikon jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä.

Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki. Näyteputkia voi tilata:NVO

Menetelmä

Atomifluoresenssispektroskopia. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

2 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Tulkinta

Elohopeahöyry imeytyy elimistöön hengityselinten kautta ja vähän myös ihon lävitse. Elohopea erittyy elimistöstä hitaasti pääasiassa ulosteeseen ja virtsaan. Metallisen elohopean haittavaikutukset aiheutuvat sen kertymisestä aivoihin ja munuaisiin. Aluksi ilmaantuvat epäspesifiset neurasteeniset oireet (ns. mikromerkurialismi) sekä psykomotoriset suoritushäiriöt. Suurempaan altistumiseen liittyvät tyyppioireina käsien vapina ja mm. muistihäiriöt ja unettomuus. Tapaturmainen altistuminen suurelle elohopeahöyrypitoisuudelle voi aiheuttaa keuhkotulehduksen, jota seuraavat munuaisten ja keskushermoston oireet. Hampaiden paikkaus amalgaamilla ja elohopeapitoisten lääkkeiden käyttö voivat aiheuttaa muutaman päivän ajaksi kohonneita elohopeapitoisuuksia.

Altistumattomien viiteraja alle 10 nmol/l. Toimenpideraja 50 nmol/l Toimenpideraja on sosiaali- ja terveysministeriön asettama (STM Asetus 268/2014).

Raskauden aikana ei tule ylittää veren elohopean viiterajaa 10 nmol/l.

Huomautuksia

Viitearvot muuttuneet 1.4.2014.

Tutkimus B -Hg päivitetty 26.10.2021 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 09.12.2022 klo 01:29.