HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Neliraajapainemittaus aortan koarktaatiossa

13195 Pt-VP-coa

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Piirilä: paivi.piirilaathus.fi / (09) 471 72663 / 050 427 2145

Indikaatiot

Aortan koarktaatiolla (kaventumalla) tarkoitetaan paikallista kaventumaa aortan laskevan osan alkuosassa. Ahtauman yläpuolisissa valtimoissa, kuten oikeassa yläraajassa verenpaine on korkea, ahtauman alapuolisissa valtimoissa (alaraajoissa) puolestaan matala. Tutkimuksessa halutaan selvittää koarktaation kliinistä merkitystä ja operatiivisten toimenpiteiden tarvetta.

Esivalmistelu

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta), ja 1.5 vrk. ilman alkoholia.

Suoritus

Tutkittavan käsivarsiin ja tai reisiin (nilkkoihin) kiinnitetään verenpainemansetit ja sormiin ja varpaisiin valopletysmografia-anturit. Systolinen verenpaine mitataan samanaikaisesti kaikista raajoista nostamalla mansettipaine maksimissaan 240 mmHg:n tasolle. Mittaukset toistetaan vähintään kolme kertaa. Jos valopletysmografialla ei saada luotettavaa signaalia, lääkäri tekee dopplermittauksen. Olkavarsi- ja nilkkamansettien paine nostetaan yli systolisen painetason ja paineen laskiessa rekisteröidään pulsaation ilmaantuminen dopplerilla, joko dorsalis pedis- tai tibialis posterior -valtimosta.

Menetelmä

Tutkimuksessa olkavarsi- ja reisipaineet mitataan painemansettien avulla, jolloin varpaisiin ja sormiin kiinnitetyllä valopletysmografia-antureilla rekisteröidään systoliset lepoverenpaineet.

Tulkinta

Vastaus sisältää tulosteraportin ja lausunnon. Lausunnossa mainitaan ainakin seuraavat seikat: - olkavarsipaineet ja reisipaineet (nilkkapaineet) molemmin puolin. - ero oikean olkavarsipaineen ja alaraajapaineiden välillä. Jos paine alaraajoissa on 30 mmHg tai yli oikeaa olkavarsipainetta matalampi, informoidaan lähettävää lääkäriä, jos vastaanotolle on pitkä aika. Viitearvot: Ero oikean yläraajan ja alaraajan välillä on < 20 mmHg.

Tutkimus Pt-VP-coa päivitetty 02.01.2017 / MH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.