HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Epstein-Barr -virus, vasta-aineet

1335 S -EBVAb

Osatutkimukset

S -EBVAbG, S -EBVAbM ja S -EBVAvi

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja lääkäri Klaus Hedman: klaus.hedmanathelsinki.fi / 050 524 9086

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Mononukleoosiepäily, erityisesti lapsilla, joilla heterofiilisiä vasta-aineita mittaavat testit jäävät usein negatiivisiksi; lymfadenopatia, tonsilliitti, pitkittynyt kuumeilu, hepatiitti.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Seeruminäyte 1-2 ml taudin alkuvaiheessa, tarpeen mukaan pariseeruminäytteet. Immuniteetin tutkimista varten riittää yksi näyte (tutkimuspyyntö S-EBVAbG, KL1336). Tutkimus voidaan tehdä myös likvorista (0.5-1 ml, tutkimuspyyntö Li-EBVAb, KL1844). Likvorinäytteen rinnalla on välttämätöntä tutkia samanaikaisesti otettu seeruminäyte likvorin tulosten merkityksen arvioimista varten.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA). Kaikista näytteistä tutkitaan IgG- ja IgM-luokan vasta-aineet. IgG- ja IgM- positiivisista näytteistä voidaan tutkia laboratorion harkinnan perusteella ilman eri pyyntöä IgG-aviditeetti mahdollisen tuoreen primaari-infektion diagnoosin varmistamiseksi. Asiakkaan pyynnöstä IgG- aviditeetti voidaan tutkia myös niistä IgG-positiivisista näytteistä, joiden IgM-tulos on negatiivinen. Aviditeettitutkimuksen hinta lisätään perustutkimuksen hintaan, kun jatkotutkimuksen tekeminen on ollut tarpeen. Akkreditoitu menetelmä. (Menetelmä on akkreditoitu aviditeetti-tutkimusta lukuunottamatta).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

1-5 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Primaarin EBV-infektion jälkeen EBV-IgM säilyy veressä n. 1-3 kuukauden ajan. Myös EBV-IgG ilmaantuu akuuttivaiheessa ja IgG:n aviditeetti on matala muutaman kuukauden ajan. Reaktivaation yhteydessä IgG-aviditeetti on korkea ja IgM-responssi voi puuttua. IgG-vaste säilyy primaari-infektion jälkeen koko eliniän. Tuloksista annetaan aina lausunto.

Tutkimus S -EBVAb päivitetty 19.01.2020 / SK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 10.08.2020 klo 01:11.