HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Epstein-Barr -virus, vasta-aineet

1335 S -EBVAb

Osatutkimukset

S -EBVAbG, S -EBVAbM ja S -EBVAvi

Tiedustelut

Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Mononukleoosiepäily, erityisesti lapsilla, joilla heterofiilisiä vasta-aineita mittaavat testit jäävät usein negatiivisiksi; lymfadenopatia, tonsilliitti, pitkittynyt kuumeilu, hepatiitti. HUOM: Tämä tutkimus ei sovellu kudoslaitosten käyttöön. Kudoslaitosten tulee käyttää heille yksinomaan tarkoitettua tutkimuspyyntöä S-EBVAbTx.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Seeruminäyte 1-2 ml taudin alkuvaiheessa, tarpeen mukaan pariseeruminäytteet. Immuniteetin tutkimista varten riittää yksi näyte (tutkimuspyyntö S-EBVAbG, KL1336).

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA) ja immunoluminometrinen menetelmä. Kaikista näytteistä tutkitaan IgG- ja IgM-luokan vasta-aineet. IgG- ja IgM- positiivisista näytteistä voidaan tutkia laboratorion harkinnan perusteella ilman eri pyyntöä IgG-aviditeetti mahdollisen tuoreen primaari-infektion diagnoosin varmistamiseksi. Asiakkaan pyynnöstä IgG- aviditeetti voidaan tutkia myös niistä IgG-positiivisista näytteistä, joiden IgM-tulos on negatiivinen. Aviditeettitutkimuksen hinta lisätään perustutkimuksen hintaan, kun jatkotutkimuksen tekeminen on ollut tarpeen. Akkreditoitu menetelmä. (Menetelmä on akkreditoitu aviditeetti-tutkimusta lukuunottamatta).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

1-5 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Primaarin EBV-infektion jälkeen EBV-IgM säilyy veressä n. 1-3 kuukauden ajan. Myös EBV-IgG ilmaantuu akuuttivaiheessa ja IgG:n aviditeetti on matala muutaman kuukauden ajan. Reaktivaation yhteydessä IgG-aviditeetti on korkea ja IgM-responssi voi puuttua. IgG-vaste säilyy primaari-infektion jälkeen koko eliniän. Reaktiivisista näytteistä annetaan lausunto.

Viitearvo: EBVAbG: <16 U/ml, negat

Huomautuksia

HUOM: Tämä tutkimus ei sovellu kudoslaitosten käyttöön. Kudoslaitosten tulee käyttää heille yksinomaan tarkoitettua tutkimuspyyntöä S-EBVAbTx.

Tutkimus S -EBVAb päivitetty 22.04.2024 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.