HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S -Estdio (1366) Estradioli, seerumista uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=1366
Tutkimuksen S -Estdio (1366) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00
Kuukautiskierron ja sen häiriöiden tutkiminen. Vaihdevuosiongelmien ja amennorrhean selvittely. Estrogeenia tuottavien kasvainten (granuloosasolukasvaimet, testistuumorit) epäily. Ovulaatioinduktion monitorointi (IVF).
Lapsilla ennenaikaisen ja viivästyneen puberteetin diagnostiikkaan suositellaan herkkää seerumin estradioli, lapset -tutkimusta (20823 S -EstdioL, LC-MS/MS-tekniikka).
Seerumiputki 5/4 ml
Vähintään 0,5 ml seerumia (myös geeliseerumi soveltuu). Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä saman päivän aikana, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu seeruminäyte säilyy jääkaapissa 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Ilmoitettavat lisätiedot: viimeiset kuukautiset (pvm), lääkitys ja raskausviikko.
Immunokemiluminometrinen määritys. Menetelmän herkkyys on korkeintaan 0,06 nmol/l, joten määritys soveltuu lähinnä premenopausaalisten naisten estradiolipitoisuuksien määrittämiseen. Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin
Samana päivänä.
Miehet yli 18 v | alle 0.13 | nmol/l |
Naisten ohjeelliset viitevälit perustuvat 36 fertiili-ikäisen aineistoon. Näytteitä (n=956) otettiin ovulatorisen kuukautiskierron jokaisena päivänä ja kierronvaihe määritettiin ovulaatioaikaan nähden (LH- ja FSH-erityksen huippu).
-Follikulaarivaihe 0.08 - 0.92 nmol/l -Ovulaatiovaihe 0.14 - 2.38 nmol/l -Luteaalivaihe 0.08 - 1.15 nmol/l -Postmenopaussi alle 0.10 nmol/l
Estradioli on steroidihormoni, jota syntetisoidaan munasarjoissa, lisämunuaisen kuoressa ja miehillä pieniä määriä kiveksissä. Raskauden aikana estradiolia muodostuu myös istukassa. Estradioli metaboloituu pääosin estrioliksi ja estrogeenit erittyvät konjugoituina virtsaan, sappeen ja ulosteeseen. Verenkierrossa estradioli kulkeutuu sitoutuneena proteiineihin (SHBG ja albumiini).
Estradioli on fertiili-ikäisen naisen tärkein estrogeeni. Vaihdevuosien jälkeen estradiolin pitoisuus on pieni ja silloin tärkein estrogeeni on estroni. Fertiili-ikäisillä naisilla estradiolipitoisuus vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Kierron alussa pitoisuus on matala, huippupitoisuus on juuri ennen ovulaatiota, jonka jälkeen pitoisuus laskee. Anovulatorisessa kierrossa estradiolin seerumipitoisuus jää matalaksi ja keskisyklin pitoisuuspiikki puuttuu.
Estradiolin pitoisuus on matala primaarisessa ja sekundaarisessa amenorreassa, joihin liittyy hypogonadismi. Munasarjojen granuloosasolutuumorit erittävät usein estradiolia ja eräät testistuumorit voivat erittää sitä. Miehillä estradiolipitoisuudet ovat normaalisti matalia.
Käytä lapsilla, post-menopausaalisilla naisilla ja miehillä herkempää 20823 S -EstdioL -tutkimusta (LC-MS/MS), jolla matalalla alle 0.25 nmol/l tasolla saadaan tarkka kvantitatiivinen tulos.
Käytä S -EstdioL myös, jos tutkittava käyttää fulvestranttia (esim. Faslodex) tai mifepristonia (esim. Mifegyne). Lääkeaineen ristireaktio voi johtaa virheellisen suuriin estradioli-pitoisuuksiin immunokemiallisessa tutkimuksessa.
Aamulla otettujen näytteiden tulokset valmistuvat yleensä iltapäivään mennessä.