HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Estradioli, seerumista

1366 S -Estdio

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961

Indikaatiot

Kuukautiskierron ja sen häiriöiden tutkiminen. Vaihdevuosiongelmien ja amennorrhean selvittely. Estrogeenia tuottavien kasvainten (granuloosasolukasvaimet, testistuumorit) epäily. Ovulaatioinduktion monitorointi (IVF).

Lapsilla ennenaikaisen ja viivästyneen puberteetin diagnostiikkaan suositellaan herkkää seerumin estradioli, lapset -tutkimusta (20823 S -EstdioL, LC-MS/MS-tekniikka).

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml seerumia (myös geeliseerumi soveltuu). Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä saman päivän aikana, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu seeruminäyte säilyy jääkaapissa 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Ilmoitettavat lisätiedot: viimeiset kuukautiset (pvm), lääkitys ja raskausviikko.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen määritys. Menetelmän herkkyys on korkeintaan 0,06 nmol/l, joten määritys soveltuu lähinnä premenopausaalisten naisten estradiolipitoisuuksien määrittämiseen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä.

Viitearvot

Miehet yli 18 v alle 0.13 nmol/l

Tulkinta

Naisten ohjeelliset viitevälit perustuvat 36 fertiili-ikäisen aineistoon. Näytteitä (n=956) otettiin ovulatorisen kuukautiskierron jokaisena päivänä ja kierronvaihe määritettiin ovulaatioaikaan nähden (LH- ja FSH-erityksen huippu).

  -Follikulaarivaihe 0.08 - 0.92 nmol/l
  -Ovulaatiovaihe   0.14 - 2.38 nmol/l
  -Luteaalivaihe   0.08 - 1.15 nmol/l
  -Postmenopaussi   alle 0.10 nmol/l

Estradioli on steroidihormoni, jota syntetisoidaan munasarjoissa, lisämunuaisen kuoressa ja miehillä pieniä määriä kiveksissä. Raskauden aikana estradiolia muodostuu myös istukassa. Estradioli metaboloituu pääosin estrioliksi ja estrogeenit erittyvät konjugoituina virtsaan, sappeen ja ulosteeseen. Verenkierrossa estradioli kulkeutuu sitoutuneena proteiineihin (SHBG ja albumiini).

Estradioli on fertiili-ikäisen naisen tärkein estrogeeni. Vaihdevuosien jälkeen estradiolin pitoisuus on pieni ja silloin tärkein estrogeeni on estroni. Fertiili-ikäisillä naisilla estradiolipitoisuus vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Kierron alussa pitoisuus on matala, huippupitoisuus on juuri ennen ovulaatiota, jonka jälkeen pitoisuus laskee. Anovulatorisessa kierrossa estradiolin seerumipitoisuus jää matalaksi ja keskisyklin pitoisuuspiikki puuttuu.

Estradiolin pitoisuus on matala primaarisessa ja sekundaarisessa amenorreassa, joihin liittyy hypogonadismi. Munasarjojen granuloosasolutuumorit erittävät usein estradiolia ja eräät testistuumorit voivat erittää sitä. Miehillä estradiolipitoisuudet ovat normaalisti matalia.

Huomautuksia

Käytä lapsilla, post-menopausaalisilla naisilla ja miehillä herkempää 20823 S -EstdioL -tutkimusta (LC-MS/MS), jolla matalalla alle 0.25 nmol/l tasolla saadaan tarkka kvantitatiivinen tulos.

Käytä S -EstdioL myös, jos tutkittava käyttää fulvestranttia (esim. Faslodex) tai mifepristonia (esim. Mifegyne). Lääkeaineen ristireaktio voi johtaa virheellisen suuriin estradioli-pitoisuuksiin immunokemiallisessa tutkimuksessa.

Aamulla otettujen näytteiden tulokset valmistuvat yleensä iltapäivään mennessä.

Tutkimus S -Estdio päivitetty 16.06.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.