HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

VasTREC-kontrolli, verestä

14283 B-VasTRECK

Yhteyshenkilöt

lääkäri Eliisa Kekäläinen: eliisa.kekalainenathus.fi / 050 427 9344 ja lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816

Indikaatiot

Vastasyntyneiden aineenvaihduntasairauksien seulontaan sisältyvän SCID-immuunipuutoksen seulontatutkimuksessa (B -VasSeu1, no 13231) todetun poikkeavan löydöksen kontrollointi.

Esivalmistelu

Ihopistosnäytteitä VasTRECK-tutkimusta varten otetaan HUSin alueella Uudessa lastensairaalassa sekä Naistenklinikan, Jorvin, Porvoon, Lohjan, Hyvinkään ja Raaseporin sairaaloissa, Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa, Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa ja Tullinpuomin näytteenottoyksikössä. Polikliininen näytteenottovalmius on vain yllä mainituissa yksiköissä, mutta sitä ei ole muissa näytteenottoyksiköissä (ei Kampin, eikä muiden terveyskeskuksien tai muiden sairaaloiden yhteydessä toimivissa HUSLABin toimipisteissä).

Suoritus

Näyte otetaan aina ihopistosnäytteenä kantapäästä lisäaineettomaan kapillaariin (esim. kanyylista otettu näyte ei kelpaa).

Näytteenottokortin näytteenottokohtiin ei saa koskea sormin missään vaiheessa. Lapsen kantapäätä lämmitetään verenkierron lisäämiseksi. Näyte otetaan ihopistosnäytteenä lapsen kantapään sivureunalta (katso näytteenottokortin kääntöpuoli). Näytteeseen ei saa joutua EDTA:ta, hepariinia tai muita lisäaineita. Näytteenottokohta kantapään ihossa puhdistetaan 80 %:lla alkoholilla ja annetaan kuivua. Ihopisto tehdään steriilillä lansetilla, jonka terän syvyys valitaan lapsen koon mukaan (enintään 1,0 mm). Ensimmäinen veripisara pyyhitään pois. Verinäyte otetaan puhtaalla, ei-heparinisoidulla kapillaarilla (100 µl) ja pipetoidaan (näytettä n. 75 µl) näytteenottokortin ympyröidyille näytealueille. Kapillaariin otetaan verta merkkiviivaan asti. Jos näyte valuu huonosti kapillaarista, otetaan uusi kapillaari seuraavaa täplää varten. Verinäytettä kerätään vähintään kolmeen näytteenottokohtaan vain sille puolelle korttia, jossa on pyydetyt henkilötiedot. Imupaperin tulee kostua läpi täpläkohdasta ja veren tulee täyttää koko täpläympyrä molemmin puolin korttia. Yhteen ympyrään annostellaan näytettä vain kerran. Kapillaarilla ei saa koskea näytekortin ympyröityyn näytekohtaan vaan kapillaari laitetaan hyvin lähelle, jolloin näyte imeytyy pintajännityksen vaikutuksesta näyteympyrään.

Näytteeksi riittää kolme onnistuneesti saatua näyteympyrää. Näytetunnistetarra, jossa henkilötunnus, liimataan näytekorttiin ja kirjoitetaan tarkka näytteenottoaika. Jos näytteenotossa on ollut vaikeuksia, näytekorttiin voi kirjoittaa ko. täplän viereen maininnan. Näytekortti toimitetaan mielellään vaakatasossa laboratorioon.

Näytteenottokorttia kuivatetaan laboratoriossa vaakatasossa huoneenlämmössä vähintään 3 tuntia. Näytteen kuivumista ei saa nopeuttaa lisälämmöllä. Ennen lähetystä tarkistetaan, että kaikki näytteet ovat kuivuneet. Työjonoon laittamisesta on erillinen ohje (B -VasSeu-työjono). Näyte lähetetään keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa muovitaskun sisällä (näytekorttia ei saa taittaa näytteen kohdalta) osoitteeseen: Tyks laboratoriot Saske Tunnus 5021812 InfoC932 21006 Vastauslähetys.

Tarvittaessa lisätietoja HUSLABin Erikoiskemian laboratoriosta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näytteenottaja toimittaa näytteen laboratorioon, jossa näytekortin annetaan kuivua vaakatasossa vähintään 3 tuntia ennen näytteen lähettämistä. Näytteen kuivumista ei saa nopeuttaa lisälämmöllä, eikä näytekortti saa olla suorassa auringon valossa. Näytekorttia ei saa taittaa näytteen kohdalta. Pysyvän henkilötunnuksen merkitsemisestä ja työjonon teosta on erillinen ohjeensa näytteitä ottavissa laboratorioissa. Kuivunut näytekortti laitetaan omaan muovipussiin (näytekohta pussin suljetussa päässä) ja sitten vasta kirjekuoreen. Näytteen lähettämisen yhteydessä tarkistettavista ja huomioitavista asioista on kaikissa näitä näytteitä ottavissa laboratorioissa erilliset kirjalliset ohjeet.

Näytekorttien tilaaminen Saskesta sähköpostitse saske(at)tyks.fi tai puhelimitse 02 3132914.

Menetelmä

Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Huomautuksia

Katso B -VasSeu1-tutkimuksen (13231) näytteenotto-ohje. Näytteenotto ja näytteen lähetys kuten B -VasSeu1-tutkimuksessa.

Tutkimus B-VasTRECK päivitetty 22.11.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.